Segelbåt på grund utanför Måkläppen – svår att bogsera bort. Foto: Gunilla Fritze

Stora hål i kapsejsat fartyg vid Måkläppen

Uppdaterad
Publicerad

Det gick inte att bogsera det kapsejsade segelfartyget som gått på grund utanför naturreservatet Måkläppen i Falsterbo. Fartyget måste i stället lyftas bort – eller monteras isär.

Kustbevakning och bärgningsbolag konstaterade på söndagen att det grundstötta polskregistrerade segelfartyget utanför Måkläppen inte gick att bogsera till Höllviken.

– Det visade sig att det finns stora hål i skrovet så det gick inte att bogsera båten till land, som var planerat, säger Thomas Johansson, ledningscentralsbefäl på Kustbevakningen.

Dykare gick ner i vattnet på söndagen och såg att det var större skador än befarat.

– Stenar har gjort hål i skrovet men det ser inte ut som det har läckt ut olja i vattnet, säger Thomas Johansson.

Stor sälkoloni i området

Kustbevakningens flygplan flög över området men inte heller från luften såg det ut som bränsle läckt ut i havet. 600 liter diesel finns fortfarande kvar i båtens tankar.

På måndagen diskuterade Kustbevakningen, försäkringsbolag och bärgningsbolag att diskutera hur de ska få bort båten.

– Det kan bli så att den kommer att lyftas bort men är det för stora skador på båten kan den komma att monteras ner i mindre bitar och forslas bort på det viset istället, säger Thomas Johansson.

Samlar resurser

Enligt Fredrik Tyrén, räddningsledare, är bärgningen planerad till att äga rum under onsdagen eller torsdagen.

– De som är ansvariga för bärgningen håller på att samla på sig resurser. Den kommer att genomföras när det är gynnsamma väderförhållanden, säger Fredrik Tyrén och fortsätter:

– Båten ligger där den ligger och det ser inte ut som att den kommer att ta någon större skada under de närmsta dagarna.

Måkläppen är ett naturreservat och det finns en stor sälkoloni som befinner sig i närområdet till det grundstötta fartyget.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.