Storkungarna äter främst daggmaskar och grodor. Torkan har gjort att daggmaskarna krupit långt ner i jorden och grodorna håller sig undan.
– När ungarna kläcks så vill vi gärna ha precis sådant här väder, varmt och soligt. Men nu har det pågått så länge att det börjar bli torrt och då får storkarna svårt att hitta mat, säger Petter Albinsson, projektledare för Storkprojektet.
Många storkungar svalt ihjäl för två år sen
Ungarna i Storkprojektets hägn vid Hemmestorps mölla är lyckligt lottade, de får fisk och annan mat från Storkprojektet. Det är de som fötts i det vilda som kan råka riktigt illa ut.
– Ungarna kan svälta ihjäl helt enkelt. Vi hade en lång torr period för två år sen och då var det många stora ungar som svalt ihjäl strax innan de blev flygfärdiga, säger Petter Albinsson.
Varför kan de inte äta annan mat?
– De hittar ju lite gnagare och häromdagen såg jag en förälder som återvände med en stor snok, men mycket av maten försvinner. De äter bara animaliskt så de behöver hitta tillräckligt med små djur att äta. De lite äldre ungarna behöver mycket mat.
Storkarna vill ha lagom med regn och sol
Om bara regnet kommer ser det ut att kunna bli ett rekordår för storkarna. Ett par hundra har fötts i det vilda och drygt hundra i de fyra hägnen.
– Det har varit hög överlevnad på de som kläckts. Om det bara kommer ordentligt med regn nu snart så kommer det nog gå bra. Men det får inte regna för mycket heller för då finns risken att de blir nedkylda och fryser ihjäl, som för ett år sen. Det måste vara lagom av båda, säger Petter Albinsson.