Vibriobakterien blir allt vanligare längs våra kuster. Ann-Sofi Rehnstam-Holm är docent i mikrobiologi vid högskolan i Kristianstad. Hon dyker ner med handen i vattenbrynet och fyller på en glasflaska.
– Jag har tagit upp vatten för att jag ska helt enkelt analysera förekomsten av bakterierna, berättar hon samtidigt som vågorna slår upp mot benen.
Vibriobakterien, en kusin till koleran, har blivit vanligare i Östersjön och kan orsaka badsårsfeber. Sommaren 2006 insjuknade 6 personer i Blekinge, varav två dog av sviterna.
– De som blir smittade kan bli väldigt sjuka, men det är väldigt väldigt få som blir så sjuka och som också blir smittade, säger hon.
Bakterierna är vanliga i bräckt vatten som det är längs den kusterna kring Skåne och Blekinge. Den gillar när det är varmt och på grund av klimatförändringarna kan vi vänta oss fler bakterier av den sorten i framtiden.
– Man tror definitivt att det kommer att bli mer av de här bakterierna, och när det har blivit fler sådana i vattnet så är risken att bli sjuk större naturligtvis, säger Ann-Sofi Rehnstam-Holm.
Hur farligt är det att bada nu då?
– Inte farligt alls, jag skulle inte ha något som helst problem med att bada själv, säger hon.
Vad ska man göra för att skydda sig mot vibriobakterien?
– Är man i den här riskgruppen, alltså gammal eller svårt sjuk, då ska man ju vara försiktig med att bada. Och gör man sig illa när man är ute i vattnet ska man sköta om såret ordentligt.