• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: André Maslennikov / IBL Bildbyrå

Största sötvattenfisken lever fortfarande farligt

Publicerad

Det blinkar fortfarande rött av sårbarhet för malbeståndet i Sverige. Idag finns fisken bara i ett fåtal områden. Nu kommer nya statliga riktlinjer för att hjälpa upp beståndet.

Malen har funnits i Sverige sedan slutet av istiden. Men det senaste seklets mänskliga härjningar har fått beståndet att minska rejält. Idag finns fisken bara i Södermanland, Småland och Skåne.

Nu har Havs- och vattenmyndighten presenterat ett åtgärdsprogram för de närmaste åren. Helst ser man att insatser görs för att hjälpa de malar som redan finns i vattnet att föröka sig själva.

– De främsta hoten mot malen är mänskliga ingrepp i livsmiljön, till exempel utbyggnad av vattenkraften, markavvattning, sänkning av sjöar, anläggande av dammar och kanaler och rensning av vattendrag. Vi vet också att utsläpp av gifter och andra kemikalier haft en negativ effekt på malen, säger Sofia Brockmark.

Slut med utsättning av yngel

Tidigare har människorna själva försökt återställa den naturliga reproduktion de fördärvat. I Helge å gjordes flera försök med utplantering av yngel. Men den metoden rekommenderar myndigheten att man överger. 

– Vi vet mer om malen nu än vi gjorde förr. Det vi behöver är inte nytt genetiskt material, utan att de malar som redan finns själva kan stärka beståndet, säger Sofia Brockmark.

Populärt sportfiskebyte

Den största mal som fångats i Sverige vägde 180 kilo. Både i Emån och Ivösjön har fiskar på över 120 kilo dragits upp. Men idag råder totalt fiskeförbud, något Havs- och vattenmyndigheten (HaV) vill ha kvar.

-Intresset för fiske efter mal i Sverige är stort bland landets sportfiskare. Det finns också många som vill tillåta sportfiske efter mal då beståndet ökat något de senaste decennierna. säger Sofia Brockmark på HaV.

Myndigheten menar även att det kan behöva bli aktuellt att periodvis förbjuda fiske i malvatten helt och hållet.

-Ibland råkar man få upp malen av misstag när man fiskar, då kan det bli så att man måste förbjuda fisket för att malen ska kunna leka ifred, säger Sofia Brockmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.