Sjöfartsverket tror att en olycka kan ha inträffat till havs. Foto: Anders Grönlund / Topnews.se

Stort sökpådrag efter att tom segelbåt hittats

Uppdaterad
Publicerad

En tom segelbåt drev iland vid Tobisviks camping strax norr om Simrishamn. Motorn var igång och nu söks passagerarna av ett stort sökpådrag eftersom en olycka kan ha inträffat.

Det var vid 20.00-tiden som segelbåten upptäcktes vid campingen.

– Man har hittat en segelbåt som gått upp på land. Motorn var igång men båten var tom, säger Anders Kinberg vid räddningstjänsten syd, till SVT Nyheter.

Kan ha skett en olycka

Sjöfartsverket bekräftar på sin hemsida att segelbåtens motor var igång och att seglen var satta, vilket tyder på att en olycka kan ha inträffat till havs.

– Omständigheterna tyder på att en olycka kan ha inträffat. Det händer att båtar som slitit sig driver iland men de har ytterst sällan seglen satta och motorn igång. Det är ju tecken på att någon framfört båten men inte är kvar ombord, säger Daniel Lindblad, presskontakt på Sjöfartsverket, till SVT.

Stort pådrag söker

Sjöfartsverket kallade in räddningsbåtar och helikoptrar till ett område cirka åtta nautiska mil, ungefär 15 kilometer, ostnordost om Simrishamn.

– Vi söker med flera båtar, två helikoptrar och flygplan i det här området. Inga fynd än, säger Daniel Lindblad.

Sjöfartsverket försöker också ta reda på vem båten tillhör men har inte lyckats identifiera båten.

– Vi har ingen säker identitet på vem eller vilka vi letar efter.

Dansk helikopter hjälper till

Senare under kvällen sattes fler resurser in, bland annat Kustbevakningens spaningsflyg samt en dansk räddningshelikopter.

Enligt radarspår hade båten befunnit sig vid en position cirka tre nautiska mil ostnordost om Simrishamn strax före klockan 19.00, och sedan har båten drivit mot viken där den sedan hittades.

Ingen passagerare hittades

Vid klockan två på natten meddelade Sjöfartsverket att sökandet avbrutits utan att någon passagerare hittas.

Segelbåtens ägare är identifierad men inte hittad. Enligt anhöriga var mannen ute på ensamsegling i området och Sjöfartsverket uppger att all information pekar mot att mannen var ensam i båten. Han beskrivs av anhöriga som en mycket erfaren seglare.

Polisen tar över ärendet och har upprättat en anmälan om försvunnen person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.