– Så extremt som det varit de sista två åren har det väl aldrig varit innan, säger Eva Johansson, professor i jordbruksvetenskap vid SLU i Alnarp.
Hon beskriver hösten 2017 som så blöt att lantbrukarna inte kom ut på åkrarna för att så. Därefter låg snön kvar fram till april, vilket gjorde att vårsådden blev försenad. Sedan kom torkan och ställde till det för växtodlare och djuruppfödare.
Medelhavssorter ingen lösning
På växtförädlingscentret Grogrund i Alnarp, som är en satsning från regeringen för att säkerställa livsmedelsförsörjningen, arbetar forskarna med att anpassa grödorna till framtidens klimat.
– Vi har haft en sommar som runt medelhavet i år, men medelhavssorter som är vana vid torkan och hettan fungerar inte här. De är inte vana vid dagslängden, konstaterar Eva Johansson.
Robusta grödor är målet
Istället måste man förädla grödorna genom att söka efter gener som gör att växterna klarar ett mer omväxlande klimat.
– Man behöver prova växter i olika klimat och utsätta dem för olika klimat, säger Eva Johansson.
Försöken i Alnarp sker både på fält, i växthus och i en biotron, ett odlingsrum där man kan styra ljus och temperatur.
På försöksfälten i Alnarp syns det att sommarvädret varit ovanligt torrt. Kornet skördades redan i början av juli, tre eller fyra veckor tidigare än normalt och försöksrutorna med havre är glesa.
– Marken borde varit täckt av havre, men torkan gör att havren bara sätter ax.
Helt ny oljeväxt
I biotronen finns bland annat den nya oljeväxten lepidium som forskarna arbetat med att förädla sedan 1995.
Den odlas inte någonstans i världen ännu, men tanken är att oljeväxtens frön ska pressas till biodrivmedel som ett första steg.
Forskarnas långsiktiga mål är att växten ska bli så ren att den så småningom kan användas som djurfoder och därmed ersätta soja.