Blivande civilingenjörer på Lunds tekniska högskola fick i uppdrag att skapa livsmedel, av råvaror som slängs i svenska butiker, och hämtade inspiration från Indonesien.
– Där finns en produkt som kallas ”abon”. Det är strimlad, torkad fisk som man garnerar maten med, säger Yasmin Nabila, en av studenterna.
När SVT besöker kökslabbet på Kemicentrum i Lund använder studenterna frysta torskblock, som kokas.
– Det är lite fusk, medger Harald Berg, en annan av studenterna.
Andra chans för fula fiskar
Tanken är annars att överbliven fisk ska komma till användning, istället för att slängas i butikerna. Det kan handla om defekt fisk som kunderna inte vill ha.
– Den kanske har skador på fjällen eller ögonen har börjat se äckliga ut, men det spelar ingen roll för smaken. Vi ger de fula fiskarna en andra chans, säger Harald Berg.
Så lagas fiskströssel
Fisken kokas och vattnet pressas ur. Sedan finfördelas fisken i en matberedare och kryddas med bland annat chiliflakes, ingefära, kokosmjölk, salt, socker och gurkmeja. Därefter bakas produkten i ugnen för att få fin färg och torka.
Resultatet blir ett fiskströssel som kan strös över ris eller nudlar.
Den tänkta målgruppen är studenter som har ont om pengar. Eftersom strösslet är starkt i smaken behövs inga stora mängder för att maträtten ska få karaktär.
Produkten finns ännu inte på den svenska marknaden och har heller inget svenskt namn, utan kallas av studenterna för ”abon zedap”.
– Kanske kan vi hitta ett svenskt namn om vi utvecklar produkten lite till, säger Yasmin Nabila.