Inga studentflak, ingen stor mottagning på skolgården, ingen champagnefrukost med kompisarna i parken. Det finns många traditioner som sannolikt inte blir av i år. Studenterna som ser emot att få springa ut tillsammans med sina klasskamrater och möta släkt och vänner med studentmössan på huvudet får tänka om och tänka nytt.
– Det suger men vi ska inte ge upp, säger Rita Bytyqi, avgångselev på samhällsprogrammet och ordförande i elevkåren på Thoren Business School i Malmö. Hon liksom många andra avgångselever längtar efter att ta studenten och allt runtomkring den dagen.
– Alla som tagit studenten säger att det är någonting helt nytt man upplever. Man vill ju själv få den upplevelsen, säger Rita Bytyqi.
Valde skola för studentfirandet
Det är själva känslan av att få springa ut på skolgården för sista gången som många avgångselever drömmer om.
– Det är ju en helt speciell grej med studenten, att man springer ut. Jag valde också Trelleborg för allt roligt som händer veckan före studenten, säger Alma Jondelous, naturvetare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg.
Rita Byryqi, ordförande i elevrådet på Thoren Business School.
Väntan och förberedelser
I många kommuner pågår förberedelser inför alternativt studentfirande. I de större städerna i Skåne lär det inte bli traditionell utspark eftersom det inte är tillåtet med sammankomster för mer än 50 personer. Det blir inget utspring från gymnasieskolorna och nedför terrasstrapporna i Helsingborg. Även i Malmö ställs traditionella studentavslutningar in och varje gymnasieskola planerar för alternativ.
Lunds kommun meddelade på onsdagen att det kommer att bli studentfirande på något sätt ”som följer myndigheternas rekommendationer”. I Trelleborg ska skolledningen i morgon, torsdag, träffa elever i studentkommittén för att diskutera vad som kan vara möjligt att göra i studentveckan.
– Vi har kämpat i skolan i 13 år. Alla har rätt att få ett fint studentfirande, säger Ebba Karlström, samhällsvetare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg.
Fantastiskt att se allt engagemang
I sociala medier skriver ungdomar runt om i landet vad de önskar och vill att politiker och skolledare ska göra för att ge avgångseleverna ett fint avslut på sina skolår.
– Det är fantastiskt att se hur alla organiserar sig. Vi måste våga och kämpa så vi också får fira studenten, säger Rita Bytygi och berättar att hon har ett stort kontaktnät där kreativiteten flödar kring hur ett coronasäkert studentfirande 2020 kan gå till.
Studentfirande i Skåne sker traditionellt de två första veckorna i juni.