Forskaren Nahikari Irastorza vid Malmö universitet berättar att befolkningen i flera europeiska länder har en mer positiv attityd till flyktingar från Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Nahikari Irastorza vid Malmö universitet har tittat närmare på attityden till hur väl integrationen fungerar. Foto: SVT

Studie: Hälften av befolkningen har inte kontakt med flyktingar

Publicerad

Hälften av befolkningen har inte någon kontakt med flyktingar. Västeuropéer är även mer positivt inställda till flyktingar från Ukraina än från länder utanför Europa. Det visar en studie vid Malmö universitet.

– Det vi har fångat i den här studien är attityder mot olika grupper. Jag antar att människor upplever att det är lättare att relatera till människor som är lika dem själva. Ukrainare kommer även från Europa, säger forskaren Nahikari Irastorza.

Studien har till stor del riktat in sig på befolkningen i mindre städer. Den ingår i ett treårigt EU-stött projekt och har tittat närmare på integrationen av flyktingar efter 2014. Frågorna handlade om hur väl integrerade invånare upplever att respektive flyktinggrupp är, och vilken relation de har till flyktingar. Totalt har 16 000 invånare i Sverige, Österrike, Italien och Tyskland deltagit i både intervjuer och enkäter.

– Skillnaderna mellan länderna är inte så stora, men i Italien har man faktiskt en mer positiv inställning jämfört med Sverige, Österrike och Tyskland. I Österrike är man lite mer negativ, säger Nahikari Irastorza.

Aktiviteter förbättrar relationer

Frågorna gällde ukrainska flyktingar respektive flyktingar från länder utanför Europa och studien visar många resultat. Bland annat att 50 procent av befolkningen inte har någon kontakt med flyktingar, oavsett varifrån de kommer.

– Mer än hälften har inga relationer. Det handlar inte om konflikter, utan mest att man inte har relationerna, säger Nahikari Irastorza.

Hur kan man förbättra relationerna?

– Leka tillsammans, träna, delta i kulturella aktiviteter ihop. Det bidrar till en mer positiv attityd, säger Nahikari Irastorza.

Fakta om studien

Studien har gjorts i samarbete med forskare vid Malmö universitets forskningscentrum för studier av migration, mångfald och välfärd och europeiska samarbetspartners.

Studien är en del av EU-stött forskningsprojekt som utforskar integrationen av migranter efter 2014 i 49 små och medelstora städer och landsbygdsområden i åtta EU-länder, Turkiet och Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.