”Hur gör man med valsedeln?” – här utbildas funktionshindrade i politikens ABC

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning brukar vara låg. Nu ska politikintresset öka genom studiecirklar med material på lättläst svenska och besök från lokala politiker.

På Garaget i Malmö har sju deltagare med olika intellektuella funktionsnedsättningar samlats för vårens första politikträff. De ska få lära sig allt de behöver veta för att kunna gå till vallokalen och rösta senare i höst.

– Den här kursen är jättebra, den passar mig utmärkt, säger Barbro Malmer, en av deltagarna på studiecirkeln.

Hör mer om vad deltagarna tycker om studiecirkeln i klippet ovan.

Två av tio röstade

Historiskt har det varit lågt valdeltagande bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Inför valet 2018 var det endast fyra av tio tillfrågade personer som tänkte gå och rösta. Den senaste officiella valundersökningen (1998) som gjordes visade dessutom att endast två av tio faktiskt röstade i valet.

För att öka valdeltagandet har Studieförbundet Vuxenskolan dragit igång projektet ”Mitt Val” tillsammans med riksförbundet FUB. Syftet är att öka kunskapen om demokratifrågor på ett lättillgängligt sätt och på så sätt få upp intresset för politiken inför valet.

Myndigförklarades 1989

Målet med studiecirkeln är att alla som deltar ska gå och rösta på valdagen.

– Det här är ett jättestort problem, säger cirkelledaren Rinella Rioda och fortsätter.

– Man ska komma ihåg att personer med intellektuella funktionsvariationer var omyndigförklarade fram till 1989, så flera av de som är här fick inte rösta när de fyllde arton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.