Med hjälp av AI hittade läkarna fler fall av bröstcancer enligt en ny svensk studie. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Succé när AI letar bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

När läkarna tog hjälp av AI hittades 29 procent fler fall av bröstcancer vid screening. Med AI hittades också fler aggressiva cancerfall i tidigt stadium.

– Det är väldigt bra resultat och utvecklingen går snabbt framåt, säger läkaren och forskaren Kristina Lång.

Redan tidigare har de svenska forskarna visat att när AI användes som hjälp så hittades fler fall av cancer. I en ny studie konstaterar de att den också bidrar till att hitta cancern tidigt – utan att fler kvinnor kallas till onödiga uppföljningar.

– Nu konstaterar vi att vi utöver att hitta fler cancrar så hittar vi fall som är aggressiva och vi hittar dem tidigt. Det betyder att kvinnorna kan få mindre omfattande behandling med färre biverkningar, säger Kristina Lång, forskare och docent i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Unilabs mammografienhet i Malmö.

En miljon screeningar

Varje år kallas cirka en miljon kvinnor till mammografiundersökningar i Sverige. Alla röntgenbilder granskas i dag av två bröstradiologer – en yrkesgrupp det råder stor brist på.

Vi såg att arbetsbördan minskade med 44 procent för radiologerna när de tog AI till hjälp, säger Kristina Lång.

Studien, som publiceras i Lancet Digital Health, är baserad på resultat från nästan 106 000 kvinnor som screenats för bröstcancer. Hälften av dem har slumpats till traditionell mammografiscreening, den andra hälften har fått den AI-stödda.

Falskt positiva

I screeningprogram är det alltid en farhåga att man ska sätta i gång en utredning i onödan, ett så kallat falskt positivt resultat.

– Då blir kvinnan återkallad för vidare undersökningar men det visar sig i slutändan inte vara cancer, något som kan skapa stor oro. Men det var väldigt få som fick dessa falsklarm i den AI-stödda gruppen jämfört med kontrollgruppen, säger Kristina Lång.

Nu ska forskarna göra hälsoekonomiska analyser för att se om sparad arbetstid, liksom minskade kostnader för behandling, kan göra AI även ekonomiskt lönsamt.

Forskarnas förhoppning är att AI-stödet nu införs som standard i screeningen i Region Skåne. Även i regionerna Värmland, Halland, Jämtland, Västernorrland och Västerbotten har eller kommer liknande AI-stöd att införas.

Kristina Lång, forskare och docent i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Unilabs mammografienhet i Malmö. Foto: Ingemar Hultquist

Fakta: Om studien

Studien är baserad på resultat från nästan 106 000 kvinnor som screenats för bröstcancer. Hälften av dem har slumpats till traditionell mammografiscreening, andra hälften har fått den där AI användes som stöd.

Screeningen med AI-stöd visade sig inte bara fånga upp fler cancrar totalt (hos 338 personer jämfört med 262) utan även 24 procent fler invasiva cancrar – när cancern spritt sig till närliggande vävnad – i ett tidigt skede (hos 270 personer jämfört med 217).

Källa: Lunds universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.