”Vi kan inte undvika att bussar och tåg kommer vara fulla och då måste vi hjälpas åt”, säger Mattias Hennius på Skånetrafiken. Foto: Bernard Mikulic

Svalt intresse för Skånetrafikens munskydd

Uppdaterad
Publicerad

I två veckor har Skånetrafikens resenärer kunnat hämta ut munskydd, men det är knappt en tredjedel av alla 50 000 som har hämtats ut i hela Skåne.

På Malmö Centralstation under lördageftermiddagen är det få som bär munskydd men det är inget som Skånetrafiken ser som ett stort problem.

– Vi har aldrig sagt munskydd är lösningen på covid-19, men det är en vänlig gest mot våra kunder, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Resenärer känner inget tvång

– Har man klarat sig i två månader utan munskydd kommer man mentalt dra slutsatsen – om det har inte har hänt varför ska jag då börja nu, säger Asfand Chaudry.

Karin Lovelius bär munskydd på centralen och för henne är det en självklarhet.

– Jag tillhör en riskgrupp, kommer från Tyskland och följer de rekommendationerna. Jag känner mig helt enkelt tryggast så, säger hon.

”14 000 är en bra siffra”

Totalt är det ungefär 14 000 munskydd som har hämtats ut på fyra olika platser i Skåne.

– Jag tycker det ändå är en rätt så bra siffra, 14 000 på två veckor. Men munskydd är bara en åtgärd för att skapa trygghet. Det viktigaste är ju att hålla avstånd, säger Skånetrafikens presschef Mattias Hennius.

Skånetrafiken förklarar att det kommer finnas bussar och tåg som kommer vara fulla och då kan munskydden vara ett sätt för folk att känna sig tryggare.

Var har munskydden hämtats ut?

Malmö – 6800

Helsingborg – 2500

Lund – 3300

Kristianstad – 1200

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.