Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordgubbsblomman sprejas med en nyttosvamp för att bekämpa gråmögel. Se mer i videon. Foto: Helena Bohm Nilsson/SVT och TT

Svampsprej och humlor ska rädda jordgubbarna från mögel

Publicerad

Genom att spreja jordgubbsblomman med en svamp på varannan planta undersöker forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp om man kan minska bekämpningsmedlen. Humlor kan också fungera som flygande läkare i växthus genom att sprida svampen.

Sedan tidigare har forskare sett att ”goda” svampar, så kallade nyttosvampar kan bekämpa ”onda” svampsjukdomar som gråmögel på jordgubbar.

– Normalt kontrolleras det med kemiska bekämpningsmedel som sprejas på blommorna men i vår grupp tittar vi på alternativ, säger doktoranden Esther Kuper.

Varannan planta behandlas

Svampsprejen som forskarna använder i sina försök är en jästsvamp och i stora cementrör odlar de jordgubbar på en åker utanför Alnarp.

Svampen är testad både i labb och med odlare i fältexperiment och nu undersöker man hur medlet står sig i förhållande till kemiska bekämpningsmedel.

– Ett annat försök är att se om vi kan uppnå flockimmunitet om bara varannan planta behandlas, berättar Esther Kuper.

Gråmögel utvecklar resistens mot nästan alla ämnen och kan man spruta mindre så tar det längre tid innan resistens utvecklas.

”Humlor jättebra läkare”

I växthus kan man låta humlor sprida svampen istället samtidigt som de pollinerar blommorna.

– Humlor är jättebra läkare och de kan föra ut ”medicinen” mycket precist till blommorna, säger Johan Stenberg, professor i växtskydd vid jordgubbslabbet i Alnarp.

Framför allt två saker påverkar jordgubbarnas kvalitet, säger han. Bra pollinering och bra gråmögelbekämpning. När humlor sprider biologisk medicin till jordgubbsblommorna så förbättras båda dessa aspekter.

Minska bekämpningsmedlen

Målet med försöken är att bespruta mindre.

– Vi får en ny EU-förordning i år eller nästa år och kommer att behöva minska användningen av kemiska växtskyddsmedel med 50 procent till år 2030, säger Johan Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.