Foto: Kustbevakningen

Svårt få någon fälld för oljeutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har förundersökningar inletts fler än ett tusen gånger efter oljeutsläpp utanför den svenska kusten. Bara knappt 20 fall har lett till fällande domar.

Kustbevakningen spanar dagligen efter oljeutsläpp, både från båtar och från luften. Ett par gånger varje vecka konstateras att det skett utsläpp av olja.

Ungefär en gång i veckan finns det så starka skäl att tro att ett brott kan ligga bakom utsläppet att en förundersökning inleds. Men få av utredningarna leder fram till fällande domar. 

– För att kunna döma någon måste vi först hitta källan, sen bevisa att utsläppet gjorts med uppsåt eller straffbar oaktsamhet, säger Gunnar Persson, förundersökningsledare på Kustbevakningen.

Större medvetenhet

Det betyder att de måste bevisa att utsläppet antingen gjorts medvetet eller att någon varit så slarvig att de kan straffas för det.

– Ofta beror utsläppen på misstag eller något tekniskt fel och då är det svårt att bevisa att någon varit så oaktsam att det är straffbart, säger Gunnar Persson.

Över tid har antalet utsläpp minskat. För tio år sedan var de tre gånger så många.

– Det finns en större miljömedvetenhet nu och bättre teknik ombord på båtarna som tar hand om oljerester. Det är allt mer sällan någon medvetet gör sig av med olja till havs.

Åtgärder vid oljeutsläpp

2017

Konstaterade utsläpp: 120

Förundersökningar: 55

Domar: 0

Totalt (2008-2017)

Konstaterade utsläpp: 2303

Förundersökningar: 1025

Domar: 19

Källa: Kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.