Flera partier i Folketinget kräver svar av regeringen och menar att de agerat maktfullkomligt. Foto: Johan Nilsson / TT

Svensk dumpningskritik undanhölls folketinget

Publicerad

När politiker i det danska folketinget skulle rösta om bygget av den konstgjorda ön Lynetteholm utanför Köpenhamn undanhölls de information om den svenska kritiken mot projektet. Den danska regeringen har agerat maktfullkomligt, anser oppositionspartiet Venstre.

Omröstningen i folketinget hölls den 4 juni 2021. En knapp månad tidigare skickade dåvarande svenske miljöministern Per Bolund (MP) ett brev till sin danska ministerkollega Lea Wermelin (S). Där hävdade han att planerna på att dumpa muddermassor i Kögebukten söder om Öresundsbron skulle strida mot internationella konventioner och att dumpningen riskerade att skada miljön.

Men denna kritik nådde aldrig folketingspolitikerna inför omröstningen, vilket upprör några av de partier som röstade för Lynetteholmprojektet.

– Att regeringen väljer att hålla ett sådant brev dolt är mycket allvarligt och ett uttryck för maktfullkomlighet. Folketinget ska ha alla relevanta upplysningar när vi behandlar ett ärende som Lynetteholm, särskilt när vi är mitt i en lagstiftningsprocess, säger Venstrepolitikern Kristian Phil Lorentzen till det danska public servicebolaget DR.

”Väsentlig information”

Sten Bønsing, professor i förvaltningsrätt vid Ålborgs universitet, bedömer att regeringen kan ha gjort sig skyldig till överträdelse av förvaltningsrättsliga regler.

– Om Sverige har skickat ett brev där det hävdas att vi går emot en konvention i samband med en lag som vi är på väg att stifta i Danmark så är det en väsentlig information som folketinget ska få ta del av, säger han till DR.

Detta har hänt:

Sedan den 6 januari har mer än 230 000 kubikmeter bottenslam grävts upp i Köpenhamns hamn där den konstgjorda ön ska byggas, och sedan dumpats på två ställen i Kögebukten i Öresund. Nu tar dumpningen en planerad paus fram till hösten, och under den tiden vill den danska transportministern att alternativ till denna hantering ska snabbutredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.