Det var i juli 2016 som den nya lagen om att ta tillvara och återvinna metall efter kremeringar infördes. Svenska kyrkan genomförde då en upphandling som det norska metallåtervinningsföretaget Fönix vann.
Restmetaller tas tillvara
Metallerna består bland annat i guld från tänder och titan som ofta återfinns i benproteser. Tidigare har metallerna inte tagits tillvara utan grävts ned i jorden på kyrkogårdarna. Totalt grävdes ungefär 20 ton metaller ner varje år inom Svenska kyrkan.
I dag är totalt 53 av 56 svenska krematorier anslutna till det ramavtal som tecknades med Fönix. Från november 2016 till oktober i år har 30 ton metaller återvunnits till ett värde av 80 miljoner kronor.
Överskottet som Svenska kyrkan får in vid återvinningen av metallresterna går direkt till Allmänna arvsfonden.
”Utmärkt att det återvinns”
I Skåne har mest metaller återvunnits från Krematoriet i Helsingborgs pastorat. Men Malmö är ännu inte med i avtalet.
– Vi gör en uppföljning med andra aktörer inom återvinning, och vi har inte tagit något beslut ännu. Vi vill se och jämföra för att få det bästa avtalet för oss, senast 2018 bör det vara klart, säger Kent Zacchau, teknisk chef på kyrkogårdsförvaltningen i Malmö.
Var gör ni av metallerna så länge?
– Vi lagrar metallerna hos oss, vi gräver inte ned dem i marken längre utan förhåller oss till lagändringen som kom i juli 2016. Det är utmärkt att det återvinns, inte minst ur miljösynpunkt. Att ha metaller nedgrävda i marken är på sikt inte en bra lösning.
Återvunnen metall från krematorier i södra Sverige
Landskrona: 1211 kg
Ystad: 523 kg
Trelleborg 320 kg
Lund: 800 kg
Helsingborg: 1520 kg
Ängelholm: 427 kg
Kristianstad: 600 kg
Karlskrona: 750 kg
Källa: Svenska kyrkan