Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt mycket som sprids i sociala medier” – hör MP-politikern om antisemitismen inom Palestinarörelsen. Foto: SVT

Svenska Palestinaaktivisten: ”Judar har mina djupaste sympatier”

Uppdaterad
Publicerad

Oro sprids bland svenska judar efter att personer gått ut på svenska gator och torg och firat efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel. Palestinaaktivisten Bassem Nasr säger att han känner sympati för deras situation och fördömer alla uttryck av antisemitism.

– Ni är mina kusiner och Sverige är vårt gemensamma land, säger han i Aktuellt.

Willy Silberstein, medlem i den judiska församlingen i Stockholm, är en av dem som är orolig efter den senaste veckans utveckling:

– Så många judar som mördades i Israel i lördags har inte mördats under en dag sedan Förintelsen. Att det då finns grupper i Sverige som hyllar den grupp som står bakom detta vidriga mördande av spädbarn, åldringar, män och kvinnor och unga på festival tycker jag är vämjeligt.

Lokalpolitikern och Palestinaaktivisten Bassem Nasr (MP) bekräftar att det förekommer antisemitiska uttalanden bland palestinier i Sverige och i svenska Palestinarörelsen. Samtidigt som Nasr menar att de som kränker judar utgör en minoritet, understryker han vikten av att motarbeta hatet:

– Det är viktigt att vi är många som höjer våra röster och protesterar mot rasismen, både i samhället och inom Palestinarörelsen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.