Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det verkligen ett problem att snokarna blir färre?” tänker kanske den ormrädde. I videoklippet svarar Johan Elmberg, professor på Högskolan Kristianstad. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Cornelius Poppe/SCANPIX

Svenska snokar blir allt längre – men överlever vintern sämre

Uppdaterad
Publicerad

Ett varmare klimat påverkar snokarnas överlevnad negativt, visar en studie från bland annat Högskolan i Kristianstad. Resultatet visar även att snokarna blir allt längre.

Forskare har tittat på snokdata från en tidsperiod på 68 år. Siffrorna visar att snokarna med åren har blivit längre och fetare – troligtvis då snokarna nu kommer ur sin vinterdvala tidigare än förut och därför hinner äta mer.

Men färre snokar överlever sin vinterdvala, enligt studien. Forskarna tror att detta kan kopplas till mildare vintrar med mindre isolerande snötäcke.

Snokstudie från flera universitet

Snokdatan kommer från ett naturreservat i Stockholm. Carl Edelstam, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet, samlade in data om snokar där varje år från 1942 till 2009. Han fångade och märkte dem, noterade längd, bukmönster, vikt och beteende innan han släppte dem igen.

– Naturreservatet har varit i princip orört under de här 68 åren. Det enda som förändrats i det området är klimatet – så vi vet att det som hänt där inte beror på något annat, säger Johan Elmberg, professor i djurekologi vid Högskolan i Kristianstad.

Studien har gjorts av forskare vid Högskolan Kristianstad, Sveriges Lantbruksuniversitet, Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet.

I videoklippet berättar Johan Elmberg vad som förvånat dem i studien – och varför det är problematiskt att snokarna blir färre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.