Forskare har tittat på snokdata från en tidsperiod på 68 år. Siffrorna visar att snokarna med åren har blivit längre och fetare – troligtvis då snokarna nu kommer ur sin vinterdvala tidigare än förut och därför hinner äta mer.
Men färre snokar överlever sin vinterdvala, enligt studien. Forskarna tror att detta kan kopplas till mildare vintrar med mindre isolerande snötäcke.
Snokstudie från flera universitet
Snokdatan kommer från ett naturreservat i Stockholm. Carl Edelstam, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet, samlade in data om snokar där varje år från 1942 till 2009. Han fångade och märkte dem, noterade längd, bukmönster, vikt och beteende innan han släppte dem igen.
– Naturreservatet har varit i princip orört under de här 68 åren. Det enda som förändrats i det området är klimatet – så vi vet att det som hänt där inte beror på något annat, säger Johan Elmberg, professor i djurekologi vid Högskolan i Kristianstad.
Studien har gjorts av forskare vid Högskolan Kristianstad, Sveriges Lantbruksuniversitet, Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet.
I videoklippet berättar Johan Elmberg vad som förvånat dem i studien – och varför det är problematiskt att snokarna blir färre.