– Man gjorde ganska optimistiska utfästelser från början, man räknade alldeles för lågt. Det gjorde man ju även för Helsingborgs lasarett. I en mening är det en glädjekalkyl, säger Olof Hallonsten, forskare vid företagsekonomiska institutionen på Lunds universitet och som skrivit rapporten ”Den svenska finansieringen av European Spallation Source”.
Ökade kostnader
Det gigantiska mikroskopet ESS ska användas av forskare för att bland annat kunna se hur olika material är uppbyggda på atom- och molekylnivå. Tretton partnerländer fördelar kostnaderna kring bygget, men Sveriges planerade finansiering till detta har ökat markant jämfört med den första kalkylen från 2007. Kostnaderna för Sveriges del uppgår i stället till nästan sju miljarder kronor.
– Den huvudsakliga orsaken är att man inte visste vad man skulle bygga. Själva designen var inte klar och under tiden kan bland annat råvarupriser ändras. Det handlar om tio års tid. Det vore mer iögonfallande om det hade varit rätt från början, säger Olof Hallonsten.
Många inblandade i finansieringen
Rapporten baseras på siffror från officiella dokument som regeringens propositioner, rapporter från ESS och årsrapporter från Vetenskapsrådet och Lunds universitet. Olof Hallonsten fastställer att det är svårt att bilda en komplett uppfattning om anläggningens kostnader. Många aktörer är inblandade och det är fortfarande inte helt klart hur själva driften av anläggningen ska finansieras.
Vad tror du om framtiden?
– Det enda man kan vara säker på är att det kommer att bli dyrare, det här är något som alltid händer. Det man skulle vilja ha är att politiker skulle vara mer realistiska när de säljer in de här projekten, säger Olof Hallonsten.
”Ser det inte som fördubbling”
Julia Öberg, pressansvarig på ESS, säger att ESS inte arbetat efter de kostnadsberäkningar som presenterades i samband med regeringens avsiktsförklaring 2007.
– Vi ser det inte som en fördubbling eftersom vi utgår från den budget som fastställdes av medlemsländerna 2013. Den tekniska designen var inte heller klar förrän 2012. Sedan har det tillkommit ökade säkerhetskrav och extra kostnader, säger Julia Öberg.
ESS ska stå klart 2023.