Ett inrikesbrev från 1873, frankerat med ett 4 skilling-frimärke, och ett utrikesbrev skickat till Köpenhamn, frankerat med ett 16-skillingfrimärke, ropades in för belopp som noteras bland de högsta hittills för isländsk filateli.
Breven såldes av det internationella frimärksauktionshuset Postiljonen i Malmö.
– Sällsynta objekt blir alltid dyra. Det bästa är alltid när man har den här typen som såldes i dag. Själva frimärkena i sig kan vara dyra, men när man får dem på brev höjer det värdet väldigt mycket. Därför ska man aldrig ta bort frimärken från gamla brev, säger Bo Dahlner, ordförande i Sveriges filatelistförbund, till TT.
Svenskt frimärke världsberömt
Ett av världens mest kända, och länge dyraste, frimärken är det svenska Gul tre skilling banco från 1855. Senast det såldes på auktion 1996 betalade köparen 15 miljoner kronor. Sedan dess har det sålts vidare privat vid två tillfällen för hemliga summor. Sedan 2013 är den svenska finansmannen och filatelisten Gustaf Douglas ägare, enligt den brittiska tidningen Stamp magazine.
Ett frimärke som gavs ut 1856 i Brittiska Guyana slog auktionsrekordet sommaren 2014, när det såldes för över 60 miljoner kronor av Sothebys i New York.
Stor hobby
Men frimärken i den prisklassen ligger utom räckhåll för vanliga samlare, som köper för betydligt blygsammare summor.
-Det är allt ifrån en krona upp till tusentals kronor. I den specialsamling jag har med Sveriges frimärken 1920-1936, när posten hade köpt in sin första egna tryckpress, går väl de dyraste frimärkena på 15 000-20 000 kronor. Men som nybörjare går man inte på sådana frimärken, säger Bo Dahlner.
Frimärkssamlande är en stor hobby över hela världen och många samlare hittar sina egna nischer. I dag träffades frimärkesföreningar över hela landet för att fira Frimärkets dag.
-Man säljer de nya frimärken som har kommit ut, medlemmar köper och säljer ur sina samlingar, får dem värderade och har det trevligt under en dag, säger Bo Dahlner.