Foto: SVT

Syeds ärende tas upp i EU

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters reportage om Syed Latif från Bangladesh, som utvisas för att han fått jobb på ett felaktigt sätt, har reaktionerna varit många. Nu hamnar frågan i EU-kommissionen.

Efter att på egen bekostnad ha studerat på universitet i fyra år och haft jobb i närmare två, ska Syed Latif nu utvisas enligt Migrationsdomstolen. Detta eftersom han fått jobb via en annons på jobbnätverket Linkedin, som han själv måste bevisa är synlig för Europas befolkning.

– Det är en bevisfråga att han måste visa att annonsen nått ut till tillräckligt många människor, säger Claes Lindblom, ansvarig rådman på Migrationsdomstolen.

Utvisade Syed Latif

Väckt reaktioner i EU

En som också har reagerat på Sayed Latifs fall är EU-parlamentarikern Fredrik Federley som nu ställt en fråga till EU-kommissionen om denna tolkning av EU:s regler är korrekt.

– Linkedin har fler lediga jobb inom Europa än Arbetsförmedlingens motsvarigheter. Jag har skrivit till EU-kommissionen om denna stenhårda tolkning. Jag tror inte att det var meningen att det skulle bli sådana här vansinnigheter.

Syed Latif säger att han respekterar reglerna och att han kommer lämna landet.

– Även om det är ett orättvist beslut kommer jag att köpa en biljett.

”Absurt att han måste lämna oss”

I lördags samlades många av traktens boende på biblioteket i Skurup för att som vanligt umgås på ett språkkafé där nyanlända får öva språk och lära sig traditioner.

Ett drygt hundratal har kommit dit men många är också där för att ta farväl av den som startade det hela för ett år sedan, Syed Latif från Bangladesh.

Maria Christensen på språkkaféet invänder mot Migrationsdomstolens beslut.

– Hur ska han kunna bevisa det, hur kan man bevisa detta överhuvudtaget? Det är absurt att han måste lämna oss, säger hon.

Jeanette Bohman är lika frågande.

– Detta är en stenåldersregel, Linkedin in har 400 miljoner medlemmar.

– Jag brukar gå hit med min familj men också till Malmö, där han också har startat ett språkkafé. Det är jättejobbigt att han måste lämna, säger Alaa Alhajaj, som själv är Syrienflykting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisade Syed Latif

Mer i ämnet