– Vi jobbar med synlighet och närvaro, både i centrala Lund och i Södra Sandby. Vi prioriterar det här, med de resurser vi har, för att bilda en uppfattning och skapa en bra lägesbild, säger Patrik Isacsson, lokalpolisområdeschef för Lunds kommun.
Han ser fortfarande att Lund är en trygg stad och att den absoluta merparten av Lundaborna kan röra sig tryggt ute. Icke desto mindre försöker polisen prioritera att utreda och förebygga de rån som skett i kommunen.
– Vi försöker styra om arbetstider och jobba mer på kvällar, när den här typen av brott sker. Sen ska det pareras med andra ärenden vi har – både i utredningar och vår synlighet. Vi jobbar verkligen med det här, säger han.
Får hjälp från Fältgruppen
Till sin hjälp har polisen bland annat Fältgruppen, som även de jobbar med synlighet.
– Vi jobbar förebyggande med ungdomar mellan 12-16 år. Vi är mycket ute på skolor, ute på kvällar och helger och skapar relationer. Vi försöker vara där ungdomar är, säger Christian Stålros, verksamhetschef på Fältgruppen i Lunds kommun.
Än så länge har inte fältgruppen märkt av någon avsevärt ökad oro bland de ungdomar som de pratat med. Men Christian Stålros understryker att det är en stor kommun där det bor många ungdomar.
– Rånen är polisens sak, men vi har god samverkan med polis, socialtjänsten, skolor och föreningar i det förebyggande arbetet.
Vuxna på stan kan ge lugnande effekt
En viktig sak enligt både polis och fältgruppen är att vuxna är synliga ute på stan. Att föräldrar och andra vuxna kan synas ute menar de brukar ge en lugnande effekt.
– Vi tar gärna emot tips på var ungdomar finns och hänger – vi ska försöka vara där ungdomarna är, säger Christian Stålros.