FN:s säkerhetsråd kommer till Dag Hammarskölds gård, Backåkra. Foto: TT

Syrienturbulens präglar skånskt FN-möte

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett splittrat säkerhetsråd som kommer till Österlen. Egentligen är planen att föra informella diskussioner om framtidsstrategier, men den dramatiska utvecklingen i Syrien och det spända läge som därmed uppstått kommer att sätta sin prägel på Backåkramötet i helgen.

Som SVT tidigare rapporterat om anländer FN:s generalsekreterare António Guterres och FN-ambassadörer från säkerhetsrådets 15 medlemsländer till Skåne på fredag.

– Vi är inte naiva, vi tror inte att säkerhetsrådet helt plötsligt kommer att sluta använda veton eller att saker och ting blir bra över en natt, men kanske finns det en grogrund för att åtminstone prata om hur man tar sig vidare efter den senaste veckans veton och mycket höga tonläge kring inte minst Syrien, säger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till TT.

FN:s säkerhetsråd brukar samlas till ett informellt arbetsmöte en gång om året, men att det inte hålls i New York är unikt. Att det nu ska hållas i Dag Hammarskjölds gård Backåkra är FN:s generalsekreterare António Guterres beslut.

Säkerhetsmässigt optimalt

De 15 FN-ambassadörerna anländer till Lund på fredag, där de kommer att besöka den internationella forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source), som håller på att byggas strax norr om staden. Efter övernattning på Grand Hotel i Lund åker de sedan ut på Österlen.

Säkerhetsmässigt är Backåkra optimalt, med sitt isolerade läge i ett naturreservat i slutet av en smal grusväg. Polisen i region Syd samarbetar med säkerhetspolisen och nationella operativa avdelningen för att garantera säkerheten.

– Vi får vad vi behöver, men det kommer inte att bli så många poliser som när påven var här, säger polisens informationsansvariga Ewa-Gun Westford.

Till skillnad från påven ska säkerhetsrådet inte göra några publika framträdanden, men allmänheten kommer att beröras av de eskortkörningar som kommer att göras inom Lund och i södra Skåne.

– Det handlar om att världens ögon kommer att vila på lilla Sverige och den sydligaste delen av Skåne ett litet ögonblick och då är det viktigt att det flyter så bra som det bara går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.