Förra året var ett dystert år för tågtrafiken i Sverige – sett till hur många tåg som drabbades av förseningar på grund av spårfel, växelfel, trasiga tåg med mera. Allra sämst var punktligheten på sträckan mellan Malmö och Stockholm.
– Jag är nervös varje gång jag stiger på ett tåg att jag inte ska komma fram i tid, säger Camilla Karlsson, som bor i Jämtland men ibland arbetar i Malmö.
För näringslivet och arbetsmarknaden är det viktigt att kollektivtrafiken fungerar.
– Det är svårt att rekrytera medarbetare som inte vet om de kan komma till jobbet därför att tågen inte fungerar, säger Stephan Müchler, vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren.
Arbetsmarknaden drabbas
Stephan Müchler säger att det numera kan vara svårt för företag bland annat i Helsingborg att få personal från Malmö på grund av just detta.
– Kan du inte bemanna dina kontor så kan du inte växa och du kan inte etablera nya verksamheter. Det måste vara möjligt att ha ett jobb i till exempel Älmhult och bo i Lund och vice versa.
Hans uppmaning till politiker och andra beslutsfattare är att de måste satsa på att bygga ut järnvägen och se över beslutsprocesserna så att det går snabbare.
– Nato kommer att ha synpunkter på den svenska infrastrukturen. Det är därför viktigt att vi har pengar och processer som gör att vi kommer igång snabbt.