Talgoxen har trots liten hjärna gott om självkontroll. Foto: TT

Talgoxens intelligens lika hög som schimpansens

Uppdaterad
Publicerad

Att talgoxen är ett påhittigt djur är kanske inget nytt för fågelvänner. Men att fågeln kan mäta sig med schimpansen, ansedd som ett av världens smartaste djur, är nog en nyhet för många.

Forskare på Lunds universitet har testat talgoxens impulskontroll. Graden av självkontroll anses vara en bra indikation på hur smart ett djur är. 80 procent av fåglarna har passerat testet.

– För sin hjärnstorlek är det förvånande att den gör så bra i från sig, säger Anders Brodin, professor på Biologiska institutet på Lunds universitet och en av personerna bakom studien.

Gör aporna sällskap

Talgoxar fick en genomskinlig boll fylld med mat som nåddes genom ett litet hål. Om talgoxen försökte hacka sig till maten genom bollens vägg diskvalificerades den. Om den i stället jobbade för att hitta hålet in till maten var den godkänd.

– Om man jämför med människan så är det ju inte så att vi på en middagsbjudning kastar oss över maten okontrollerat, det är lite samma här, säger Anders Brodin.

Schimpansen får med det resultatet sällskap på intelligenstoppen i djurriket. Det är främst de som har visat samma nivå av självdisciplin tidigare. Även korpar spelar i samma division och nu verkar det som att talgoxen, trots sin lilla hjärna, kan sälla sig till samma skara.

Stadsfåglar inte smartare än lantfåglar

Talgoxen har också en häpnadsväckande analytisk förmåga, enligt forskarna.

– Honorna kan sitta och observera hur andra småmesar gömmer mat, för att komma ihåg det och senare stjäla den, säger Anders Brodin. 

Forskarna håller även på att ta död på myten om att stadsfåglar är smartare än lantfåglar.

– Det låter som ett skämt, men det är för man tror stadsfåglar behöver anpassa sig mer. Det visar sig dock att det är trängre revir i städerna vilket stressar framförallt hanarna. Och stresshormon på lång sikt gör dig bara dummare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.