”Våld i nära relationer är ett samhällsproblem där vi, som varje år träffar en miljon människor, kan hjälpa till”, säger Pernilla Juréus, kvalitetschef på Folktandvården Skåne. Foto: Sofia Ekhem

”Att motverka våld i nära relationer är en självklar del i vårt uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

Tandvårdspersonal i Skåne ska hjälpa till att avslöja våld i nära relationer. På måndag ska Folktandvårdens personal gå en utbildning i hur man ser tecknen och ställer rätt frågor. 

– Att upptäcka och motverka våld i nära relationer är en självklar och viktig del i vårt uppdrag. Vi i Folktandvården Skåne kan göra stor skillnad eftersom vi är en av få instanser ­­i samhället som möter så många personer regelbundet, säger kvalitetschefen Pernilla Juréus till SVT Nyheter Skåne.  

I riktlinjerna

Uppdraget finns i de riktlinjer som Socialstyrelsen kom med 2014 till alla vårdinstanser. I Skåne är Folktandvården först att utbilda personalen. 

– Våld i nära relationer är ett samhällsproblem där vi, som varje år träffar en miljon människor, kan hjälpa till, säger Pernilla Juréus. 

Sedan flera år arbetar Folktandvården på samma sätt med barn som man misstänker far illa. Nu ska frågor ställas till vuxna människor. 

Finns det inte risk att en del reagerar negativt och inte vill lämna ut sig? 

– Naturligtvis är det här jättejobbigt. Det är därför vi har utbildningen som ska få personalen att se tecken på våld och på att våga ställa frågan. Det ska ske strukturerat, så att alla arbetar på samma sätt och kan behålla sin professionella roll. 

Inte polisanmäla

Vad händer om tandläkaren har starka misstankar om våld men patienten inte vill berätta? 

– Tandvårdspersonalens uppgift är bara att ställa frågan. Vi ska lotsa patienten rätt men inte själva ta hand om problemet. Det ligger alltid hos patienten. 

Tandläkarna har ingen skyldighet att polisanmäla om de misstänker våld.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.