Mats Olsson i Kyrkheddinge anmäler och anmäler, men polisen har sällan tid att rycka ut. Foto: Helene Blob

Tanken töms gång på gång – polisen uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Polisen klarar bara upp en bråkdel av de vardagsbrott som sker; stölder, inbrott, skadegörelse och liknande brott som drabbar allmänheten.

En grupp som ofta råkar illa ut är lantbrukare som blir av med drivmedel, maskiner och verktyg.

– Jag blev vid ett tillfälle av med maskiner, verktyg och diesel till ett värde av 250 000 kronor, berättar Mats Olsson, lantmästare i Kyrkheddinge utanför Staffanstorp.

Han har råkat ut för ett 40-tal brott under tre och ett halvt år. Ofta rör det sig om dieselstölder.

– De kommer hit och tömmer tanken. Ibland är det bara 20 liter som försvinner och det räknas som ringa brott men sammantaget blir det stora summor som vi förlorar, säger Mats Olsson.

Mats Olsson, lantmästare i Kyrkheddinge Foto: Gunilla Fritze

Mats Olsson tycker att det behövs fler poliser som kan utreda vardagsbrotten och att lagstiftningen ska ändras så de kan ingripa.

Grannsamverkan via app

Han är engagerad i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och tillsammans med en grupp lantbrukare har han startat en grannsamverkan via en ny app.

Förhoppningen är att kommunikationsplattformen ska bidra till att polisen kan gripa fler gärningsmän och att fler brott klaras upp.

Enligt Brottsförebyggande rådet är det bara 14 procent av dessa brott som klaras upp.

Se hela inslaget: Tanken töms gång på gång – polisen uteblir

Fredrik Jörgensen, som är lantmästare på en gård i Arlöv, är också med i samverkan via mobilen.

Fredrik Jörgensen, lantmästare i Arlöv Foto: Gunilla Fritze

– De har tagit diesel och eldningsolja flera gånger och trots att jag har haft bevis – dunkar och slangar och hjulspår och fotspår – har polisen inte hört av sig, säger Fredrik Jörgensen, lantmästare i Arlöv.

Han tycker det känns ganska hopplöst att brotten inte utreds och blir lösta.

Anmäl – för statistiken

Paul Nilsson chef för utredningssektionen Södra Skåne bekräftar bilden om att det är ett generellt problem med stölder av diesel och bekämpningsmedel. Särskilt när det gäller stölder av bekämpningsmedel handlar det om stora summor. Polisen har satsat på att ha folk som följer stulet bekämpningsmedel, men han menar att det är svårt för polisen att upptäcka tjuvar på ensligt belägna gårdar.

– De som bor i området har ofta lättare för att känna igen om det är okända bilar, menar han.

Foto: Gunilla Fritze

Han tycker att det är bra att lantbrukarna kan varna varandra med en app, men betonar samtidigt att man måste vara försiktig och inte riskera att själv råka illa ut.

– Man ska också alltid anmäla brottet till oss, säger Paul Nilsson. Annars får vi inte reda på allt som händer. Även om det bara blir statistik, så kan vi använda informationen får underrättelsearbete och se mönster.

Nu under våren har polisen i samarbete med lantbrukarnas organisationer kampanjer för att försvåra för kriminella att stjäla bekämpningsmedel.

Det här är vardagsbrott

Vardagsbrotten – det som polisen idag kallar mängdbrott – består av 194 olika brottstyper.

Polisen delar in dem i sex kategorier:

1 – Trafik, narkotika, brott mot knivlagen och snatteri

2 – Misshandel, våld mot tjänsteman

3 – Tillgreppsbrott

4 – Bedrägeri, förfalskningsbrott och bidragsbrottslagen

5 – Skadegörelse m.m.

6 – Övriga mängdbrott (Här ingår bl.a. olaga hot, ofredanden, hemfridsbrott, häleri, samt flera alkohol och narkotikabrott)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet