Kristianstads FF-spelare blir utvisad efter att ha slagit till en Halmiaspelare. Foto: Polisens förundersökning

Telefonanalyser ny bevisning för matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren hade med sig omfattande telefonanalyser till hovrätten för att bevisa att spelarna i Kristianstads FF var med och fixade matcher.

Tingsrätten valde att fria de sex åtalade, trots att det var en av de misstänkta fotbollsspelarna som gick till polisen och anmälde matchfixningen. Tingsrätten underkände stödbevisningen och ansåg inte att vittnesmålet var tillräckligt för en fällande dom.

Inför dagens förhandling i hovrätten hade åklagaren vid riksenheten för korruption med sig helt ny stödbevisning till erkännandet.

Uppgjorda fotbollsmatcher

I förhör har spelaren sagt att han deltog i flera möten med männen som misstänks för att ha mutat och hotat spelarna. Analyser av de misstänktas mobiltelefoner visar att de funnits i Kristianstad vid tiden för de påstådda mötena.

– Det är stödbevisning som knyter dem till platsen vid de aktuella tillfällena. Det här är personer som inte bor i Kristianstad, säger kammaråklagare Johan Lindmark.

55 miljoner på 18 månader

Det är två storspelare som står åtalade för att ha mutat, hotat och utpressat spelare i Kristianstads FF. Den ene, som är bosatt i Växjö, har enligt sin egen advokat spelat för 55 miljoner kronor på ett och halvt år. Han har dömts till 18 månaders fängelse i Norge för matchfixning, en rättegång som, enligt försvaret nu ifrågasätts om den gått rätt till.

Den andre hade 1 600 kvitton från spelbolag där han satsat totalt 2,8 miljoner när polisen gjorde husrannsakan i hans hem i Landskrona.

– Han är en storspelare. Då ingår det också att ha god kontakt med spelare, tränare och agenter, säger advokat Jonas Karlsson.

Spelarens berättelse

Det var den 16 juni 2015 som en spelare i Kristianstads FF gick in i polishuset och berättade om matchfixningen. Han säger att han själv och två andra spelare hade mutats för att förlora en match mot Limhamn Bunkeflo i oktober 2013.

Men de två spelhajarna förlorar sina insatser. Fel lag vinner.

Fotbollsspelaren berättar att han och de två lagkamraterna som straff tvingades betala 50 000 kronor vardera till de två spelhajarna.

Spelarna ska också ha hotats. De får också order om att i matchen mot Halmia se till att laget släpper in många mål i andra halvlek. Två av dem ska också se till att bli utvisade.

Vinst: 270.000 kronor

I den matchen går det bättre för spelhajarna. Kristianstad kollapsar i andra halvlek och förlorar med 4-2. En av spelarna blir utvisad efter att han gett en motspelare en örfil precis innan han själv ska bli utbytt.

Åklagaren har via några olika spelbolag kunnat bevisa att de två åtalade spelhajarna tillsammans vann åtminstone 270 000 kronor på att Halmia vann och att det blev sex mål i matchen. Åklagarens huvudvittne misslyckas dock med att bli utvisad.

Nästa säsong bli han blir återigen kontaktad för att ”betala sin skuld”. Han säger att han under hot tvingades att orsaka en straff och bli utvisad under de första 20 minuterna i kommande match. Redan efter ett par minuter dömer domaren straff för motståndarlaget och spelaren utvisas efter att ha skällt på domaren.

Åklagaren har inte kunnat bevisa att spelhajarna satsade pengar på matchen. Men enligt åklagaren finns det olika spelbolag som erbjuder spel på utvisningar.

Spaningsbilder från möte

Sommaren 2015 blir spelaren, som nu lagt av med fotboll, återigen kontaktad. Polisen hade vid tidpunkten bevakning på den misstänkta spelhajen i en annan polisutredning. På polisens spaningsbilder syns hur spelhajen och spelaren träffas på en bänk i Kristianstad. Dagen efter mötet gick den före detta spelaren till polisen.

Försvaret anser att åklagarens stödbevisning inte bevisar att brott begåtts. Flera av de inblandade känner varandra sen tidigare och därför är det inte konstigt om de träffas och skickar sms till varandra, menar advokaterna.

Men kammaråklagare Johan Lindmark anser att den nya bevisningen räcker för fällande domar:

– Jag är hoppfull. Vi hittar inget som talar emot vad vittnet säger.

Hovrätten ska nu lyssna på de inspelade vittnesförhören från tingsrättsförhandlingen. Den 1 juni avslutas rättegången

DE SEX INBLANDADE

Växjöbo. Misstänkt för givande av muta, utpressning, två fall av olaga tvång samt försök till utpressning. Frias av tingsrätten.

Landskronabo. Misstänkt för utpressning, försök till utpressning och två fall av olaga tvång. Frias av tingsrätten.

KFF-spelare. Aktiv. Var misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Dömd i Göta hovrätt för mutbrott för att ha försökt påverka resultat i superettan mellan IFK Värnamo och GAIS. Misstänkt för grovt givande av muta. Frias av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet