Hör Michael Krona, medie- och IS-forskare på Malmö universitet, hur terrormisstänkte Osama Krayems sociala medier kan spela en roll vid domstolsförhandlingarna. Foto: SVT

Han misstänks ha förberett självmordsdåd – nu närmar sig rättegången

Uppdaterad
Publicerad

32 människor dödades och omkring 300 skadades vid attentaten på flygplatsen Zaventem och vid tunnelbanestationen Maelbeek i mars 2016.

Nu, nästan fem år senare, pågår en förberedande förhandling där 28-årige Osama Krayem från Malmö finns med på de anklagades bänk. Han pekas ut som självmordbombaren som backade ur i sista stund.

Osama Krayem greps i Bryssel i april 2016, två veckor efter terrordåden som dödade 32 människor. Han är misstänkt för mord genom terrorism.

– Han anser sig inte oskyldig, men han ångrade sig i sista stund och lät bli att detonera bomben. Det var inte för att han var rädd för att dö eller för att den inte funkade, det var för att han fick samvetskval och ångrade sig, säger Gisèle Stuyck, försvarsadvokat till Osama Krayem.

Hon vill avvakta med en längre intervju tills rättegången startar, vilket sannolikt blir tidigast i slutet på nästa år.

Används i IS-propaganda

Michael Krona, medie- och IS-forskare på Malmö universitet, har studerat Osama Krayem och vilken roll han har haft i terrororganisationen.

– Än i dag ses bilderna från terrordåden i IS-propaganda och det faktum att Osama Krayem fick tilltron att delta i de här attackerna säger ganska mycket om hans position inom organisationen, säger Michael Krona.

Han säger att Osama Krayem har varit en framträdande jihadistrekryterare via sociala medier.

– Man kommer ganska högt i en organisation med tillräckligt mycket hängivenhet oavsett vilket land du kommer ifrån. Han var en viktig del i rekryteringen av svenska jihadister tillsammans med Michael Skråmo från Göteborg, som dog för några år sedan, säger Michael Krona.

Osama Krayem var en viktig del i rekryteringen av svenska jihadister tillsammans med Michael Skråmo. Foto: Facebook

Reste med falskt pass

Osama Krayem reste till Syrien omkring 2014 och anslöt sig till terrorgruppen IS. Han använde ett falskt syriskt pass och tog sig sedan tillbaka till Europa under flyktingvågen 2015.

Den 22 mars smäller det på Bryssels internationella flygplats och i tunnelbanan vid stationen Maelbeek. 32 människor dog och omkring 300 skadades.

Osama Krayem fastnade den dagen på övervakningsbilder på en annan tunnelbanestation i Bryssel. Han var tillsammans med självmordbombaren Khalid El Bakraoui, som utlöste sin bomb.

I förundersökningen har Osama Krayem sagt att han ångrade sig och därför inte utlöste sin bomb. Den uppgifter berkäftar hans advokat Gisèle Stuyck för SVT Nyheter.

Häktad sedan 2016

I snart fem år har Osama Krayem suttit häktad i Bryssel. Denna veckan har en förberedande domstolsförhandling pågått för att avgöra vilka som ska ställas inför rätta i målet. Förhandlingen avslutades under onsdagen. Av 13 inblandade vill åklagarna föra vidare åtta till huvudmålet, däribland Krayem.

Den 5 januari kommer beslut om vilka som ska dömas i rättegången. Huvudförhandling väntas starta tidigast hösten 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.