Tre personer i gula västar står på en trottoar utanför en byggnad, med händerna höjda i en knuten näve. Det finns träd med vissnande löv och en affisch synlig i bakgrunden som hänvisar till ett företag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett år har strejkande från IF Metall stått utanför Teslas verkstad i Malmö. Janis Kuzma till höger är beredd att strejka i flera år. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Tesla-strejken fortsätter: ”Vi strejkar så många år det behövs”

Publicerad

För exakt ett år sen inleddes IF Metalls strejk mot Tesla och ingen lösning ser ut att vara i sikte. Varje arbetsdag sen dess har strejkande stått utanför Teslas verkstad i Malmö. De är beredda att strejka länge för att få kollektivavtal.

Janis Kuzma är biltekniker och jobbade på Tesla i Malmö i tre och ett halvt år innan han togs ut i strejk. Fackförbundet IF Metall kräver att Tesla ska förbättra arbetsvillkoren och säkerställa rättvisa löner och arbetsförhållanden genom att ansluta sig till kollektivavtalet. Nu har strejken pågått i ett år.

– Jag är stolt att vi fortfarande står här, men jag skäms lite också över att samhället inte förstår varför vi står här, säger Janis Kuzma.

Teslastrejken

Hur länge orkar IF Metall fortsätta den här konflikten?

– IF Metall orkar strejka så länge det går och så länge medlemmarna vill, säger Tarik Dedic, ombudsman IF Metall.

Står utanför Tesla varje dag

Flera fackförbund har slutit upp med sympatiåtgärder för att öka pressen på Tesla. Varje arbetsdag står strejkvakter utanför Teslas verkstad i Malmö.

Hur länge orkar ni stå här?

– Om vi misslyckas så kommer troligtvis många företag säga att de inte heller behöver kollektivavtal. Vi måste strejka så länge vi behöver, säger Janis Kuzma.

Tesla svarar på kritiken

Tesla Sverige skriver i ett mejl till SVT Nyheter att ”företaget nyanställer kontinuerligt i takt med sin kraftfulla tillväxt och inte finner någon anledning att teckna ett kollektivavtal eftersom Tesla redan erbjuder likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektivavtal.

Eftersom det är frivilligt om ett företag eller en anställd vill vara medlem i ett fackförbund eller inte, anser vi att vi uppfyller huvudpoängen i den svenska modellen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet