Bild på Ira Shevchuk före sin ansiktsoperation och sedan 30 år senare tillsammans med sin dotter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ira Shevchuk 30 år efter den ansiktsoperation som svenska folket hjälpte till att finansiera genom insamlade gåvor till Barnmissionen. Foto: Linda Ekström

Tillbaka i Malmö 30 år efter omtalade ansiktsoperationen

Publicerad

En svår ansiktssjukdom kunde ha kostat henne livet. Men när svenska folket för 30 år sedan fick se bilderna på babyn Ira Shevchuk strömmade pengarna in till Barnmissionen.

Hjälporganisationen tog henne från Ukraina till Malmö för livsavgörande medicinsk hjälp. Nu är Ira tillbaka i Sverige, tacksam, men med nya livsutmaningar.

Med ett stort leende kliver hon in i Europaportens lokaler i Malmö tillsammans med sin man och dotter.

Det har gått 30 år sedan svenska folket fick se bilderna på hur hon som baby plågades av en kärlsjukdom som tagit över hennes ansikte och som kunde ha kostat henne livet. Svenska folket svarade med att donera miljoner till henne och hjälporganisationen Barnmissionen.

Försvarslös liten flicka

– På de här fotona var jag en liten försvarslös flicka med ett väldigt otäckt ansikte. Jag förstår att alla som såg den här flickan på TV i Sverige öppnade sitt hjärta för mig. Det var så värdefullt att det är svårt att beskriva med ord, säger en rörd Ira Shevchuk.

Hon fortsätter:

– Sverige är som mitt hemland. Allt känns som hemma. Människorna, till och med luften. Jag är oändligt tacksam att jag fått möjligheten att leva mitt liv och uppfostra min lilla dotter och känna hur det är att vara mamma.

På flykt undan kriget

Men något riktigt hemma finns inte för Ira och familjen just nu. På grund av kriget i Ukraina är de numera krigsflyktingar i Polen.

Barnmissionens arbete i Ukraina är fortsatt intensivt berättar Hjälporganisationens representant där.

– Alla barn i Ukraina lider av kriget. De behöver spendera mycket tid i skyddsrum. Att sitta där i mörka, våta och kalla utrymmen, och inte veta när man kommer ut, det är en svår situation, säger Lyudmila lonyuk missionsledare Barnmissionen Ukraina.

Succé för Barnmissionen

Barnmissionen grundades i Malmö för 40 år och det är mycket tack var det fokus som Barnmissionen fått genom Ira Shevchuks berättelse som gjort att organisationen idag står stark och är världsomspännande.

– Vi finns i dag i 20 länder och hjälper varje år 600 000 människor, säger Bo Wallenberg, generalsekreterare.

Blev förskollärare

Ira är utbildad förskollärare och i väntan på fred i Ukraina är förhoppningen att hennes familj ska kunna hitta en stadig försörjning.

Bo Wallenberg berättar att Ira fortfarande berör svenska folket och i förra veckan dök det upp 50 000 kronor som en kvinna hade testamenterat personligen till henne.

– Jag är så tacksam för allt svenska folket har gjort för mig, avslutar Ira Shevchuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.