Nedskräpning inte är unikt för Möllevångstorget eller Malmö. Längs motorvägar, i Eslöv, Kristianstad och Helsingborg rapporterar tittare om nedskräpning.
Diskussionen lyfter bland annat frågor om huruvida det var bättre förr, bristen på soptunnor och bristen på allmänt folkvett.
En Staffanstorpsbo vill att kommunen ser över sina offentliga papperskogar och skriver: ”Grannskapet har bett kommunen att sätta lock på sopkorgarna men de ”ingår inte i kommunens standarkorg”, enligt ansvarig på kommunen.”
”Turligt nog är det inte lika skitigt som det var på 1970-talet och tidigare. På den tiden var man tvungna att ha stora kampanjer som ”Håll Sverige rent” med mera,” skriver Mats på SVT Nyheters Facebook.
Många tittare menar att plastpåsar och andra plastartiklar är några av de största bovarna. Så sent som förra veckan beslutade EU att förbjuda engångsartiklar av plast.
Så här skriver en av våra tittare: ”Jag tycker ni kan ställa frågan varför alla andra torghandelsplatser i södra Europa eller för den del i Mellanöstern och hela Sydamerika klarar sig utan plastpåsar?”
En del tittare föreslår lösningen att skapa fler jobb med skräpplockning och på så vis komma åt både nedskräpning och arbetslöshet. Andra plockar upp skräp under hundpromenader.
”Jag plockar alltid skräp när jag är ute och går med hunden. Står inte ut att se det”, skriver Ted.
En annan upprörd tittare vill uppmärksamma nedskräpningen men även klottret i staden: ”Det är så väldigt nerskräpat vart man än kommer. Till detta kommer den Ïnedskräpning”, som inte handlar om plastpåsar o. dyl., nämligen allt klotter som också förfular staden. Kanske vore det lämpligt att belysa även detta!? Kommunen har lagt ut saneringen av detta till ett saneringsbolag, men hur sköts det?”
Även boende på Västergatan i Malmö slår larm om den dagliga nedskräpningen: ”Restauranger som säljer take away (...) bör få ta ansvar om att ta hand om sina kunders skräp, vi är trötta på att varje morgon rensa vår trapp fr div kvarlämnade attiraljer. Verkar som att dagens medborgare inte anser sig behöva ta hand om sitt eget skräp längre. Man bara lämnar det o går därifrån. Finns inget ansvar eller stolthet att hålla staden ren längre.”
Hans-Bertil Johansson i Malmö har hittat skräp som dumpats på grönområdet vid Kastanjegården i Malmö. Han skriver att han felanmält skräpet två gånger till Malmö stad men att det övergivna och trasiga virket ligger fortfarande kvar.
Malmö stad återkopplade till SVT Nyheter Skåne på torsdagen och lovade att skräpet vid Kastanjegården skulle plockas bort under dagen.
Här är en annan bild från Västra hamnen onsdagen den 3 april som Malmöbon Anders Hull har skickat in.
Han skriver så här: ”Har bott på flera olika orter i landet med har aldrig upplevt nedskräpning och klotter i sådan omfattning som i Malmö. Malmö Stad och främst Gatu-Fastighetskontoret borde frigöra större resurser i sin egen organisation och dessutom lyfta detta miljöproblem i rejäla kampanjer som får Malmös befolkning och besökare att vakna till! Tror stenhårt på att engagera skolorna,föreningslivet och företag på att tex ”Hålla Malmö Renast i Sverige!””
Från Västergatan och Östergatan i Trelleborg har János Kató, skickat in bilder på slängda saker som han hittat på onsdagen i hans stad. János Kató har också skrivit en dikt om skräpet: ”Vågor kastar upp/det havet kan sluka/men inte smälta”.