Operationssjuksköterskan Clara Santi (t h) är en av de som utbildas i den nya titthålskirurgin av Shahab Nozohoor, överläkare inom thoraxkirurgin på Skånes universitetssjukhus. Foto: Skånes universitetssjukhus

Titthål i benet minskar riskerna vid hjärtoperationer

Uppdaterad
Publicerad

Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund är först i landet med titthålskirurgi i benet som gör att bypass-patienter slipper svårläkta sår på benet. En ven plockas ut i benet för att användas vid hjärtoperationen och tack vare den nya metoden minskar risken för infektioner.

– Nu tar vi ut venen från benet med hjälp av titthålskirurgi istället och såret blir bara ett par centimeter stort och läker mycket bättre, säger Ronny Gustafsson, överläkare på verksamhetsområde thorax och kärl vid Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Omkring 600 personer genomgår bypass-operationer efter hjärtinfarkter, kärlkramp och hjärtsvikt på SUS i Lund. Alla patienter har tidigare fått ett långt ärr längs benet efter att kirurgen hämtat venen som behövs för att koppla nya blodkärl förbi de igenkalkade kranskärlen runt hjärtat.

Svårläkta bensår

Problemet har varit att sår på benen är svårläkta. Omkring 20–25 procent av alla patienter får olika problem med såret och en del drabbas av infektioner. Men sedan årsskiftet har ett 30-tal patienter opererats med den nya metoden.

– Ingen av de patienter som opererats med titthålskirurgi i benet har fått infektioner eller andra problem, så vi är mycket nöjda, säger Shahab Nozohoor, en av två kirurger på SUS som kan metoden.

Just nu utbildas flera kirurger i den nya tekniken så att fler patienter ska kunna opereras med titthålskirurgi i benet.

Inspirationen kommer från Danmark där titthålskirurgi i benet för bypass-patienter nyligen införts som standard. Metoden är också vanlig i USA.

Fakta bypass-operationer

  • Under en bypass-operation ersätts förträngningar i kranskärlen kring hjärtat med nya blodkärl.
  • Ofta används en ven från patientens ben för att koppla förbi förträngningar och få fart på blodflödet i hjärtat igen.
  • Det blodkärl som tagits från benet och transplanterats till hjärtat kallas för vengraft.
  • Hur långa blodkärl som behövs beror på antalet förträngningar i hjärtat.

Källa: Skånes universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.