Tobias Lohse öppnar dörren till sin lägenhet i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Lohse är en av de hyresgäster som får dubbla hyreshöjningar i år. Men det tänker han inte acceptera. Foto: Julia Wiberg/SVT

Tobias vägrar betala dubbla hyreshöjningar: ”Magstarkt”

Uppdaterad
Publicerad

Den privata hyresvärden Willhem, med bostäder runt om i hela Malmö, är en av flera hyresvärdar som aviserar ytterligare en hyreshöjning i år.

Under torsdagen skickades ett brev ut till hyresgäster hos det privata fastighetsbolaget Willhem om en höjning med 1,75 procent från 1 juli.

För hyresgästen Tobias Lohse innebär det en höjning med några hundra kronor i månaden.

Tidigare i år höjdes hyrorna med 5 procent, efter förhandlingar med Hyresgästföreningen.

– Jag blir mest besviken över att min hyresvärd har valt att göra på det här sättet, säger Tobias Lohse

Inte överens med Hyresgästföreningen

Tidigare i veckan brakade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och sex privata hyresvärdar i Malmö samman.

SVT Nyheter Skåne har sökt hyresvärden Willhem men bolaget vill inte lämna några kommentarer. I ett brev till hyresgästerna motiverar Willhem hyreshöjningen med kostnadsökningar på bland annat fjärrvärme, el och reparationer. 

”Inte ansvarsfullt”

Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne, ställer sig kritisk till de privata hyresvärdarnas agerande.

– Jag tycker inte det är ansvarsfullt av de här företagen. Hyresgästerna ska inte behöva ta ansvar för den sits som företagen har försatt sig i, säger Benny Bendzovski.

Han ser en risk att de extra hyreshöjningarna sprider sig i landet.

Tänker inte betala nya hyran

I brevet som Tobias Lohse fått står det att han ”enligt lag har rätt att inte acceptera hyran” och att han inte kommer att bli uppsagd på grund av det. Tobias Lohse tror dock att många kommer betala ändå.

Han är själv politiskt aktiv i Vänsterpartiet och engagerad i bostadsfrågor och vet hur han ska göra.

– Jag kommer inte betala den nya hyran.

Två andra värdar, Heimstaden och Trianon, har också skickat ut information om nya hyreshöjningar till sina hyresgäster. De motiverar hyreshöjningen på samma sätt som Willhem. SVT Nyheter Skåne söker bolagen för en kommentar

Bemöter kritiken – ”Hade gärna sluppit”

Två andra värdar, Heimstaden och Trianon, har också skickat ut information om nya hyreshöjningar till sina hyresgäster. Heimstaden och Trianon motiverar hyreshöjningen på samma sätt som Willhem. 

”Vi hade gärna sluppit behöva göra en till hyreshöjning, men när man inte får kostnadstäckning behöver man agera”, skriver Heimstadens kommunikationschef Robin Wilhelmsson.

Trianons vd Olof Andersson säger även de gör hyreshöjningen motvilligt.

– Vi lever i en exceptionell situation med inflation, ökade räntekostnader och energikostnader. Det är viktigt att hyrorna följer den utvecklingen i samhället, annars utarmar vi hyresrätten och vi kan inte upprätthålla en god service till våra gäster och våra fastigheter, säger Olof Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.