När före detta arbetsförmedlaren Anders Gustafsson larmade till högsta ledningen om fusk tolkade tillförordnade generaldirektören Clas Olsson allt som en arbetsmiljöfråga som chefen i Arlöv hade under kontroll.
– Jag uppfattade att det framför allt handlade om arbetsmiljöproblem. Och när jag ställde frågan till cheferna i Skåne så fick jag svaret att de jobbar med den frågan och att den är under kontroll. Fuskdelen uppfattade jag inte som den centrala frågeställningen i det där brevet, säger Clas Olsson som då var tillförordnad generaldirektör för Arbetsförmedlingen.
Vad säger du om att man har omkodat arbetssökande så att det har framstått som att de har fått jobb?
– Jag säger bara att så ska vi inte göra. Det ingår inte i våra rutiner. Och det man har tittat på har inte gett vid handen att det skulle finnas några sådana systematiska avvikelser. Det går naturligtvis inte att med hundra procents säkerhet fastställa det men genom att titta på siffrorna över tid och jämföra med andra och göra stickprov så kan man se om det finns indicier på fusk och det gör det inte, säger Clas Olsson.
Utesluter inte att fusk har uppmuntrats
Men Clas Olsson utesluter inte att den här typen av fuskande med omkodning av arbetssökande ändå kan ha förekommit och att det till och med kan ha uppmuntrats av vissa chefer.
– Många medarbetare står under rätt så tuff press när det gäller att leva upp till kvantitativa mål i vår organisation och det kan inte uteslutas att en enskild medarbetare någon gång väljer att gena. Men min bild är inte att det finns något systematiskt fusk och ingenting i den statistik vi har tyder heller på att det skulle vara så. Är det så att en chef har uppmuntrat det här så är det ett ärende för personalansvarsnämnden, säger Clas Olsson.