Händelserna ska ha inträffat i slutet av 2020 och i början av 2021. På tre avdelningar inom infektionsmedicin på Skånes universitetssjukhus vårdades covidpatienter för lungsvikt. De behandlades med syrgas via en så kallad högflödes-syrgasgrimma, en slang i näsan som tillför mer syre.
På grund av bristande övervakning så upptäcktes inte i tid när tio patienter råkade ta av sig syrgasgrimman och i ett fall uppstod ett tekniskt fel på utrustningen. Patienterna drabbades av försämrad syresättning vilket inte upptäcktes i tid.
– Det händer att patienter av misstag tar av sig syrgasgrimman eller att de tror att de ska kunna röra sig där inne på patientrummet en kort stund utan den. Då måste vi säkra att vi upptäcker detta innan patienternas tillstånd allvarligt försämras, säger Maria Josephson, verksamhetschef för infektionssjukdomar på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.
Tre patienter avled
När vårdpersonal upptäckte att deras syresättning försämrats kunde nio av patienterna återhämta sig. Men två av patienterna, män i 70 respektive 80-årsåldern inte kunde räddas.
Ytterligare en patient avled i väntan på att förflyttas från vårdavdelning till en högre vårdnivå. När förflyttningen genomfördes var hennes tillstånd så allvarligt att hon fick hjärtstopp och avled.
– Det är väldigt sorgligt och mina tankar går till patienternas familjer och närstående, säger Maria Josephson.
”Vi räckte inte till”
Orsakerna var bristande övervakning och patienterna vårdades på för låg vårdnivå.
– Detta hände när belastningen var som störst på sjukhuset hittills under pandemin. Vi vårdade extremt många svårt sjuka patienter och gav också avancerad vård som vi normalt inte gör på våra vårdavdelningar. Det var svårt under den här tiden att ha tillräckligt bra övervakning av alla svårt sjuka patienter, vi räckte inte till.
Åtgärder har inrättats och övervakningen av patienter ska förbättras genom kameraövervakning.