Öresundsbron och en ljusblå himmel med fluffiga moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I inslaget berättar Kenneth Natanaelsson, biträdande chef för Trafikverkets elektrifieringsprogram, om vad som kan göra att förslaget blir verklighet. Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikverket om elväg på Öresundsbron: ”Kan säkert bli lönsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att bygga en elväg på Öresundsbron är realistiskt och kan bli lönsamt. Det tror man på Trafikverket där de för ett år sedan pausade planerna på elväg i Sverige, av kostnadsskäl.

På tisdagen presenterade Lunds universitet, Öresundsbron och lundaföretaget Elonroad en avsiktsförklaring att vilja anlägga en elväg på Öresundsbron. Alltså att elfordon laddas medan de kör och därmed inte behöver stanna lika ofta vid en laddstation.

Trafikverket har i åratal planerat för en permanent elväg i Sverige, men stoppade upphandlingen för ett år sedan. Anbuden de fick in var för dyra tyckte myndigheten.

Förutsättningar att bli lönsamt

Kenneth Natanaelsson, som är biträdande chef för Trafikverkets elektrifieringsprogram, tror däremot att Öresundsbroinitiativet har förutsättningar att bli lönsamt.

– Finns det tillräckligt med intressenter som är villiga att trafikera bron, då kan de säkert få ihop ett lönsamt affärskoncept, säger Kenneth Natanaelsson.

Skillnaden mot Trafikverkets uppdrag är framförallt projektets storlek.

– Ska man bygga längre stråk över hela landet krävs väldigt stora system för att få ihop ekonomin. Det var därför vi såg att finansieringskällan måste vara statlig. Men för mindre utbyggnader tror jag helt klart att det finns marknadsmässiga förutsättningar, säger Kenneth Natanaelsson, biträdande chef för Trafikverkets elektrifieringsprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.