Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana för första gången kommentera kaoset på E22 mellan Hörby och Kristianstad i samband med snöovädret förra veckan. Foto: SVT/Niklas Forshell

Trafikverkets generaldirektör om kaoset på E22: ”Kan inte vara nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången uttalar sig nu Trafikverkets generaldirektör om mardrömsdygnet på E22 mellan Hörby och Kristianstad förra veckan.

– När det blir så många bilar som sitter fast under så lång tid så kan vi inte vara nöjda, säger Roberto Maiorana till SVT Nyheter Skåne.

Tusentals personer var insnöade på vägen under flera timmar när ovädret slog till natten mot torsdag förra veckan. Kritiken mot bland annat Trafikverket har sedan dess varit hård, men generaldirektören menar att det ännu inte går att säga om vägen borde ha stängts av i ett tidigare skede.

– Det bästa hade varit om bilar inte åkt fast överhuvudtaget från första början. Men nu får utvärderingen visa vad som orsakade stoppet och varför det var så svårt att hålla vägen fri från snö. Det var ett extremt snöväder.

E22 avstängd efter snökaos

Inväntar utredning

Roberto Maiorana hänvisar flera gånger under intervjun till de utredningar som både Trafikverket och länsstyrelsen i Skåne ska göra.

– Vi är inte nöjda med den situation som uppstod. Men jag kan inte i dag säga exakt vad som gått fel utan ser fram emot de utvärderingar som ska göras, säger han.

Civilministern säger i en intervju med TT att Trafikverket har ett stort ansvar för det kaos som uppstod. Hur ser du på det?

– Vi har en stor roll. Vi är en myndighet som ansvarar för framkomligheten på våra vägar. Men vi är flera myndigheter som samverkar vid en sådan här situation och därför är det viktigt att en utvärdering kan utföras så att vi kan förhindra att det sker igen, säger Roberto Maiorana.

Hör mer av intervjun med Trafikverkets generaldirektör i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet