Gunilla Fritze Foto: Per-Olov Nilsson

”Träningsvärken dagen efter är belöningen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en lust för vissa, ett måste för andra eller kanske ett tvång. Träning för mig är för det mesta lust och jag tycker det är roligt att prova nya saker. Det har därför varit kul och intressant att ta del av några motionstrender som just nu är ”inne”.

Jag har provat att springa med Gerillalöparna i Malmö, gjort ett högintensivt pass på 21 minuter hos Sats i Malmö och tränat Nordic Military Training med ett härligt gäng i Lund.

Varje träningstillfälle har gett mersmak på olika sätt.

Löpning tilltalar mig

Gerillalöparna i Malmö använder sociala medier för att hitta likasinnade som vill springa en runda på Malmös gator, i parker och längs Ribersborgs stranden. De tycker löpträning ska vara gratis och öppen för alla. Man ska inte behöva vara med i en förening eller betala flera hundratals kronor för att springa ett motionslopp.

Löpning är en träningsform som tilltalar mig. Det enda som krävs är ett par bra skor, en sport-bh om man är tjej och motivation. Det sistnämnda kan vara det svåra för många. Träning i grupp, som jag själv gillar, kan vara ett bra sätt att komma igång med löpträningen.

”Jag brukar alltid le när jag springer. Det går lättare då”, berättade Kristoffer Kastenidis, en av gerillalöparna.

En av mina egna träningskompisar, Anna, har gett mig rådet att sträcka tummarna i vädret när det börjar gå trögt. Hon hävdar att det hjälper för att få upp knäna. Jag har testat och inbillar mig att det underlättar löpningen när benen börjar kännas stumma och trötta.

Klämma in ett träningspass på lunchen

När jag besöker Sats i Västra hamnen i Malmö möter jag ett gäng som tränar ”21 Minutes Body”, ett träningspass som hos andra företag/föreningar heter HIT, högintensiv träning. Filosofin är att du inte behöver träna mer än 20-30 minuter för att det ska ge resultat. Vissa hävdar att det räcker med ännu kortare träningspass. Det finns appar i mobiltelefonen som erbjuder sådana program om man inte vill träna i grupp i en gympasal.

”Det finns belägg för att man kan få ut mycket av sin träning även när man kör korta pass med fyraminutersintervaller”, berättade Martin Tornblad, personlig tränare och instruktör på Sats.

Jag kan förstå att den här träningsformen passar många som känner att de inte vill eller hinner avsätta mycket tid för träning.

Det går att ”klämma in” ett träningspass på lunchen eller innan man ska hämta barn på dagis eller fritids. Men all HIT-träning bygger på att du gör det regelbundet eller kompletterar med annan träning.

Tar i lite extra

När jag kommer till Sankt Hans backar i Lund för att se hur Nordic Military Training går till är jag lite ”skraj” eftersom jag har lovat mig själv och Lisa, som är instruktör och officer, att jag ska vara med och ”göra så gott jag kan”. Jag förväntar mig en tuff militärisk träning med synnerligen vältränade motionärer, snudd på elitmotionärer.

Jag känner mig genast som en del av gruppen, mycket säkert på grund av att det är flera av övningarna som bygger på samarbete med en eller hela gruppen.

”Det är mycket jobbigt men fantastiskt kul. Man pushar sig själv”, sade Pontus Nilsson, som regelbundet tränar NMT.

Han uppskattar träningen i grupp och att all träning sker utomhus.

Jag förstår känslan. När man gör saker tillsammans känns det lättare och man tar i lite extra. Den här kvällen varvas löpning fram och baklänges med många olika övningar som ger styrka, smidighet och kondition.

Det är inte som i amerikanska filmer men idén till den här formen av träning föddes i USA.

”De upptäckte efter Koreakriget att de amerikanska soldaterna var i dålig fysisk form, så därför startade militären en mer genomtänkt träning”, berättade instruktör Lisa Tornblad.

Soldaterna som drog ut i Vietnamkriget har alltså lite gemensamt med de killar och tjejer som jag träffar denna härliga och ljumma kväll i Lund.

Träningsvärken jag känner dagen efter är belöningen. Jag önskar er mycket nöje och inspriation när ni ser vår miniserie om motionstrender.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.