En delad bild med två sektioner. Den vänstra visar en person som håller en handeldvapen nära en vit yta. Den högra sektionen visar en person klädd i svart, med ansiktet delvis dolt av en mask och en hatt, som håller ett vapen riktat framåt, stående i ett rum med lådor och andra föremål i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I bevisningen ingår videoklipp från Snapchat där de åtalade männen har filmat på en lekplats. Foto: Polisens förundersökning

Tre åtalas för grova vapenbrott i Trelleborg – hade pistoler nära lekande barn

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män åtalas för grova vapenbrott i Trelleborg. De ska ha hanterat pistoler nära lekande barn. Bevisning från sociala medier och beslagtagna telefoner väntas bli avgörande i rättegången.

Tre män i tjugoårsåldern har åtalats vid Ystads tingsrätt för flera fall av synnerliga grova vapenbrott i Trelleborg. Enligt åtalet har de hanterats flera skjutvapen utan tillstånd under sommaren och hösten 2023.

Vapenbrott på allmän plats

De åtalade ska ha innehaft vapen på allmän plats, bostadsområden och även på en lekplats. I ett fall riktades ett vapen mot en person och flera skott ska ha avlossats. Åklagaren framhåller att vapnen hanterats i en miljö där det fanns stor risk för brottslig användning, vilket gör att brottet klassificeras som särskilt allvarligt.

Bevisning och rättegång

Bevisningen baseras på beslagtagna mobiltelefoner, videofilmer från sociala medier samt tekniska undersökningar av vapnen. Åklagaren planerar att presentera ett flertal vittnesmål och tekniska rapporter i rättegången, som förväntas ta cirka en och en halv dag. De misstänkta nekar till brott med medger viss befattning med vapen.

I bevisningen ingår videoklipp från Snapchat där de åtalade männen har filmat på en lekplats. I dessa videor syns pistoler, och i bakgrunden hörs barn som leker. Åklagaren framhåller att dessa klipp understryker brottets allvar, då vapnen hanterats i en miljö där barn befann sig i närheten, vilket skapade en särskild risk för allmän fara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.