I inspelade samtal som SVT tagit del av framgår hur cheferna gjort för att kunna överfakturera Region Skåne. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Tre Bravidachefer åtalas för grova bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Tre chefer på byggföretaget Bravida åtalas av åklagare på Ekobrottsmyndigheten för grova bedrägerier.

De tre är bland annat misstänkta för att ha överfakturerat Region Skåne med sammanlagt drygt två miljoner kronor under flera års tid.

Enligt åtalet har brottsligheten pågått under åren 2021-2023. Bravida hade ett avtal med Region Skåne om att utföra elektriska servicearbeten på SUS i Malmö. I avtalet fanns en fastställd timersättning, men nivån var för låg ansåg den här avdelningen på Bravida. För att få upp ersättningen fakturerade man för arbete som aldrig utförts.

”Särskilt allvarligt”

– Det får ses som särskilt allvarligt att bedrägerierna vänder sig mot den offentliga sektorn, det gäller våra gemensamma skattepengar, säger Lars Olson, chefsåklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Samtliga tre åtalade nekar till brott.

Försökte pressa anställda

Bedrägerierna upptäcktes sedan en visselblåsare på Bravida slagit larm. SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om härvan, bland annat om en hemlig inspelning som visar hur en chef försökt pressa en av de anställda att salta en faktura.

Sedan skandalen uppdagats har det visat sig att fler än Region Skåne fått för höga fakturor från Bravida. Bland annat Malmö stad som efter utredning fick tillbaka nästan en miljon från företaget. Flera andra regioner inledde också granskningar av sina fakturor från Bravida. En hög chef fick också sparken från företaget eftersom han inte agerat.

Tre illustrerade personer vid en hög papper med ljudvågor mitt i bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra den hemliga ljudinspelningen som avslöjade Bravidas fakturafusk. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.