Peik Gustafsson, universitetslektor i barn- och ungdomspsykiatri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan adhd-medicin påverka personer som inte har diagnosen? I klippet ger universitetslektor Peik Gustafsson svar. Foto: Otto Johansson

Tre frågor om: Adhd-medicin för att prestera bättre i skolan

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skånes och tidningen Lundagårds undersökning visar att studenter som inte har en adhd-diagnos tar medicinen för att prestera bättre. Men hjälper det verkligen?

Undersökningen som SVT Nyheter Skåne och Lundagård gjort tillsammans bestod av en webbenkät med frågor som Lundagård skickade ut till 10 000 slumpmässigt utvalda studenter, där totalt 1 498 svarade. Den visade att det finns studenter som inte har en adhd-diagnos tar medicinen för att prestera bättre.

Enligt Peik Gustafsson, universitetslektor i barn- och ungdomspsykiatri i Lund, finns det risker med att ta medicinen som oftast innehåller narkotiska preparat, som amfetamin eller metylfenidat. Framför allt om man skulle ta för hög dos.

– Man kan till och med i värsta fall få psykoser, säger han.

För den som har adhd stärker medicinen möjligheten att koncentrera sig och dämpar impulsivitet och hyperaktivitet.

Medicinen kan ge sömnbrist

Men för dem som inte har diagnosen kan medicinen verka kontraproduktivt då den gör att man håller sig vaken och får då för lite sömn. Det kan ge större problem för den som exempelvis ska skriva en tenta dagen därpå. Alternativt kan man då lockas att ta högre doser, vilket kan leda till allvarliga risker.

I klippet svarar Peik Gustafsson på tre frågor om vad adhd-medicin kan ha för effekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.