Trendbrott för polisen i Malmö – ingen skjutning i april

Uppdaterad
Publicerad

April månad kan innebära ett trendbrott vad gäller det dödliga våldet med skjutvapen i Malmö.

– Vi är försiktigt optimistiska att vi lyckats hejda det här, även om vi vet hur lätt gnistan kan tändas igen, säger Stefan Sintéus, Malmös polismästare.

Malmö har under mer än ett år plågats av våld och skjutningar. Mordvågen från 2016 fortsatte under årets första kvartal. Under januari, februari och mars skedde 15 skjutningar där offren skadades eller dog.

Våldet i Malmö

KARTA: Här inträffade morden i Malmö

Fem unga män har skjutits till döds, alla mellan 16 och 23 år gamla. Men i april har det inte skett en enda skjutning med personskador. Den enda rapporterade skjutningen var mot en husfasad i början av månaden.

– Vi ska tyvärr inte ropa hej ännu. Konflikterna ligger kvar, men vi anser att vi i vårt arbete lyckats slå hål i de här grupperingarna och kommit fram till olika lösningar, säger polismästare Stefan Sintéus, som fått positiva rapporter vid de senaste veckomötena med polisens underrättelsetjänst.

Stefan Sintéus, Malmös polismästare.

200 individer ställer till det

Polisen jobbar i dag med ett 50-tal häktade personer, varav hälften tros vara inblandade i kriminella gäng som ligger bakom de flesta av skjutningarna. Samtidigt jobbar polisen intensivt med att störa gängen. Enligt Stefan Sintéus gör polisen dagligen stora narkotikabeslag.

– Vi jobbar med 200 individer som ställer till det på gatorna i Malmö, säger han och fortsätter:

– Det är tre-fyra löst sammansatta konstellationer som är i fejd med varandra. Det kommer de att forsätta vara, men förhoppningsvis har vi slagit in sådana kilar att vi kan trycka bort den typen av kriminalitet.

Enligt polisen har det funnits ett maktvaakum inom den kriminella världen i Malmö efter att tidigare gäng försvagats eller försvunnit. De nya gängen består till stor del av unga män. Det är inte en tillfällighet att fyra av de fem dödsoffren hittills i år var 22 eller 23 år gamla.

– Det är ett maktskifte som hänt de senaste åren i Malmö. Man ska inte säga att konflikterna har satt sig. Men de ser också konsekvenserna av att deras kamrater blir dödade eller frihetsberövade, säger Stefan Sintéus.

Vissa mord blir ouppklarade

170 poliser jobbar i dag med att utreda ett 15-tal dödsskjutningar i Malmö. Många poliser har lånats in från andra städer och frågan om resurser är ett ständigt diskussionsämne, enligt polischefen som bedömer att vissa av morden kommer att förbli ouppklarade.

– En del av de här morden – tre, fyra stycken – har så klen bevisning att vi inte ser samma framgångsfaktorer som i övriga mord. Om vi inte får några tips så riskerar de att bli ”kalla fall”, säger Stefan Sintéus.

Två av de mer uppmärksammade morden, på 16-årige Ahmad Obaid och en nyutexaminerad tandläkare, där offren inte tros ha med den organiserade kriminaliteten att göra, finns inte med bland utredningarna som nu riskerar att bli kalla fall, enligt Stefan Sintéus.

Inte farligt att vittna

Han uppmanar personer som vet något om morden att träda fram och berätta det för polisen. Han vet att många är rädda, men säger att det är en myt om att det är farligt att vittna.

– Det är i stort sett ofarligt att tala om vad man sett och hört. Skulle det vara så att man är ett vittne som är så pass betydelsefullt, ett så kallat kronvittne, finns det åtgärder inom svensk polis för att stötta ett sådant vittne, säger Stefan Sintéus.

– Ska samhället lyckas bekämpa den här typen av kriminalitet så krävs det också att medborgarna tar sitt samhällsansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet