Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson på Svenska Jägareförbundet i Skåne berättar om den största dippen efter mer än 20 års tillväxt. Foto: SVT

Mörkersikten bryter trenden – vildsvinen minskar

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på över tjugo år verkar stammen av vildsvin vara på tillbakagång. Främsta anledningen tros vara den ökade användningen av mörkersikte, som blev tillåtna för vildsvinsjakt häromåret.

– Jag har hört från jägare i vissa områden att de inte jagar vildsvin längre. Det finns inga, säger jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson på Svenska Jägareförbundet i Skåne.

Vildsvinsstammens utveckling är inte helt enkel att följa. Den säkraste, för att inte säga enda, måttstocken är troligen de så kallade avskjutningsrapporter som Jägareförbundet samlar in; var gång en jägare fäller ett vildsvin ska en rapport upprättas.

30 procentig nedgång

Under jaktsäsongen 2021/22 minskade rapporterna med hela 30 procent jämfört med föregående säsong. I reda siffror sköts ”endast” 20 000 vildsvin istället för de 30 000 djur som föll offer för jägarnas kulor 2020/21.

Den troligaste förklaringen är att användningen av mörkersikte, tillåtna för vildsvinsjakt sedan 2019, bidragit till att kraftigt decimera stammen. Det vill säga – färre skjutna djur indikerar färre tillgängliga vildsvin ute i markerna.

Samma trend i hela landet

– Minskningen syns i hela landet. Totalt gick antalet skjutna djur ner från 160 000 till 120 000 i siffrorna vi pratar om, som alltså är de senast tillgängliga, säger Thomas Ohlsson.

Han betonar att vildsvinens antal fluktuerar kraftigt över tid i både Sverige och övriga Europa.

– Men detta är den kraftigaste dippen hittills sedan avskjutningsrapporterna började samlas in år 2000. Även antalet viltolyckor har gått ner, även det pekar mot en minskning av stammen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.