Tvådelad bild. Vänster: Person i grön tröja. Höger: Kvinna utför labbexperiment.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Ljunggren, ordförande för Teknologkåren vid Lunds universitet, menar att ingenjörssatsningen inte leder till mer lärarledd tid. Och tiden i labbet har halverats sedan 90-talet. Foto: Viktor Wallén

Trots 700 miljoner – ingenjörsstudenter får inte mer tid i labbet

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals miljoner för att stärka ingenjörslandet Sverige. Så lät det när regeringen 2024 lanserade en storsatsning på ingenjörsutbildningarna.
Nu säger studenter och anställda vid Lunds tekniska högskola att pengarna inte räcker till att öka den lärarledda tiden, och mest utsatt är tiden i labbet.

– Den satsningen som har gjorts är helt enkelt för liten för att säkerställa eller höja kvaliteten på utbildningen, säger Ebba Ljunggren, ordförande för Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola.

Förra årets satsning gav hundra fler platser vid Lunds universitets ingenjörsutbildningar och fler ska det bli. Men pengarna per student ökar inte tillräckligt för att bygga ut den lärarledda tiden.

Halverad tid för labbundervisning

Speciellt utsatt är labbundervisningen, som är dyr i drift.

– När man tittar över tid så är det så att ingenjörsstudenterna har tillräckligt mycket föreläsningstid. Men det vi ser är att tiden i laboratoriet minskar, och det får vi inte resurser till, säger Ola Wendt, prefekt vid Kemiska institutionen.

Enligt en intern rapport från Lunds universitet har labbtimmarna på kemiingenjörsprogrammet minskat med mer än hälften sedan 90-talet.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Kemi är ett laborativt ämne och det är väldigt viktigt att man får färdighetsträna, säger Ola Wendt.

Förhindra hyreshöjningar

Hyreshöjningar har varit särskilt kostsamma för universiteten. Därför vill Ebba Ljunggren se förändringar kring det statliga bolaget Akademiska hus, bolaget som universiteten hyr sina lokaler av.

– Vi tycker att man behöver se över det avkastningskrav som finns på Akademiska hus, säger Ebba Ljunggren.

Ministern: ”Universiteten bestämmer”

SVT har sökt utbildningsminister Johan Pehrson (L) som i en skriftlig kommentar skriver att: ”Det är universiteten och högskolorna själva som bestämmer hur de bäst prioriterar sina resurser”. Johan Pehrson skriver också att regeringen för en dialog om lärosätenas förutsättningar, där Akademiska hus ingår.

Person står i park utanför universitetsbyggnad och håller två pengapåsar med dollartecken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter reder ut vad en student är värd. Foto: Linda Ekström, SVT Design

Så här satsar regeringen

Förra året satsade regeringen på att stärka ingenjörsutbildningarna. Så här ser satsningen ut de närmaste åren:

2024:

  • 31 miljoner inklusive studiemedel skjuts till lärosätena för att utöka platserna.
  • 100 miljoner för att kvalitetsstärka utbildningarna.

2025:

  • Ytterligare 74 miljoner ska bygga ut utbildningarna.
  • 200 miljoner i kvalitetsstärkning.

2026:

  • Kvalitetsstärkning på 305 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.