Det var under renoveringsarbetet med fastigheten som någon passade på att stjäla de två statyetterna från sina fästen i de massiva metallportarna.
– Vi utfäste snabbt en belöning på 10 000 kronor, men insåg även att vi kanske skulle bli tvungna att försöka beställa nya, säger Emil Nilsson, projektledare på fastighetsägaren Riksbyggen.
Alla originalskisser förstörda
Polishuset invigdes 1934 och efter så lång tid fanns det inga gjutformar eller skisser kvar. Arbetet med att återskapa statyetterna gick till Rosengrens metallgjuteri som troligtvis gjutit de ursprungliga utsmyckningarna i början av 1930-talet.
– Trots att de suttit i centrala Malmö, så hittade vi bara några enstaka stillbilder på dem. Jag gjorde en 3D-modell som man kunde ha som underlag till gjutningen, säger David Krantz, formgivare och 3D-konstnär.
Samma metod som för 100 år sedan
Arbetet med att gjuta nya statyetter gjordes med sandformar, i princip med samma metod som på 1930-talet.
– De måste sedan slipas och poleras. De glänser och ser ut som nya. Men för att de ska passa in i dörren måste vi patinera dem. Man kan enkelt säga att vi målar dem för att de ska se gamla och nötta ut, säger Shwan Kamal, gjutmästare på Rosengrens metallgjuteri.
Fakta om statyetterna:
De två stulna statyetterna är cirka 30 centimeter höga och gjorda av brons. Konstaplarna har prytt porten till det tidigare polishuset på Davidshallstorg. Figurerna är skapade av Malmöskulptören Anders Olsson (1880–1955). Duon som går under namnet ”poliskonstapeln” och ”väktaren” har vakat över Davidshallstorg sedan huset invigdes 1934.