Av alla äpplen som konsumeras i Sverige är bara 20 procent odlade i Sverige, främst i Skåne.
Äppelbranschen har numera kylrum för lagring och kan förse butikerna med svenska äpplen året runt. Men det går trögt att få konsumenterna att köpa fler svenska äpplen, som ofta är lite syrligare i smaken än de importerade äpplena.
– Många skolor väljer utländska äpplen vid lunch. Då vänjer man barnen vid den smaken. Vi hade gärna sett svenska äpplen i skolorna, konstaterar odlingschefen på Kiviks musteri, Jan Flemming Jensen.
Överproduktion i Europa
Henrik Strid är vd för Äppelriket som är en ekonomisk förening för odlare. Han konstaterar att odlarna har försökt att öka självförsörjningsgraden i 20 år.
– Men det är inte så lätt även om valutan är till vår fördel. Vi har en överproduktion av äpplen i Euorpa, säger Henrik Stridh.
Svenska äpplen köps mest av personer över 60 år och boende på landet, medan unga vuxna och barnfamiljer köper importerade äpplen, enligt Äppelriket.
Klimatet ändrar förutsättningar
En annan utmaning för odlarna är klimatförändringarna eftersom blomningen sker tidigare på säsongen. I maj månad händer det att odlarna måste värma träden för att undvika att att blommorna tar skada av nattliga frostknäppar.
Följ med till äppelodlingen på Solnäs gård utanför Bjärred i klippet.