Barnsjuksköterskan Johanna Liljekrantz ser många fördelar med fler hembesök till nyblivna föräldrar Foto: SVT

Tryggare föräldrar i skånsk barnavårdssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett år tillbaka pågår Växa Tryggt inom barnhälsan i flera skånska kommuner. Här får förstagångsföräldrar sex hembesök istället för dagens två. Projektet syftar till att ge en mer jämlik start i livet.

På Lindängens familjecentral i Malmö har man varit igång ett år med Växa Tryggt. Ett utökat hembesöksprogram för de som blir mammor och pappor för första gången.

– Jag känner att jag har bättre kontakt med de föräldrar och barn som jag träffat hemma vilket gör att de känner att de kan ta upp problem eller frågor på ett annat sätt, säger Johanna Liljekrantz som är barnsjuksköterska.

Flera yrkesgrupper

Förebild för projektet är Rinkebymodellen men i Skåne har man valt att arbeta med fler yrkesgrupper uppdelat på sex hembesök. Vid första besöket deltar barnmorska, barnsjuksköterskan är med på alla hembesök och föräldrastödjare från socialtjänsten på fyra. Men här finns även tandhälsan med på ett besök eftersom Skåne ligger högt vad gäller karies på treåringar.

– Vi tänker att det ska ha en skyddande effekt och ge ett större förtroende för de olika yrkesgrupperna även senare. Att det kan stärka föräldrarna, säger Ann Sövgren, chef för barnavårdcentralen i Lindängen.

Följs av forskare

I oktober startar ytterligare nio team så totalt är de nu 28 team i 18 av Skånes kommuner. Malmö universitet följer projektet och i intervjuer uttrycker sig många föräldrar positivt.

– Vi kan ana en positiv effekt i det förebyggande arbetet. En viktig poäng är att socialtjänst och barnhälsovårdens sjuksköterskor kan arbeta tillsammans , säger Elisabeth Mangrio docent i vårdvetenskap på Malmö universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.