Claudia Sebastianson i Vellinge tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claudia Sebastianson i Vellinge söker förskollärarjobb efter förskollärarjobb, men konkurrensen är hög. I videoklippet får du bland annat höra hur det kan vara svårt att få jobb som förskollärare för tillfället – trots att det är ett bristyrke. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Tuff konkurrens om förskollärarjobb – Claudia har fått byta bransch

Publicerad

Hon söker jobb efter jobb men har hittills bara fått komma på två intervjuer. Claudia Sebastianson i Vellinge är utbildad förskollärare och en av flera som vittnar om den tuffa arbetsmarknaden.

– Under utbildningen fick man höra att jobb aldrig skulle vara ett problem, säger Claudia Sebastianson som börjat hoppa in som vikarie i äldreomsorgen istället.

– Man ifrågasätter värdet på yrket nu, säger Claudia Sebastianson som sökt förskollärarjobb aktivt sedan 2023.

SVT Nyheter Skåne har pratat med flera förskollärare som nyligen sökt arbete som beskriver samma sak, och även tidningen Vi Lärare har rapporterat om det.

På fackförbundet Sveriges Lärare känner man igen bilden av att det på flera håll i landet råder stor konkurrens om jobben.

– Till en förskollärartjänst i Malmö kan det vara 80 till 100 sökande, säger Helen Åkesson på Sveriges Lärare i Malmö.

En förklaring till att det blivit svårare att hitta jobb är de små barnkullarna. När barnen i förskolorna blir färre behövs också färre förskollärare. Men det är inte hela förklaringen – för trots det minskade barnantalet bedöms förskollärare fortfarande vara ett bristyrke.

I videoklippet ovan: Charlotte Tullgren på Högskolan Kristianstad förklarar hur förskollärare kan ha svårt att få jobb – samtidigt som det beskrivs som ett bristyrke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.