Foto: Scanpix

Tullare misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

Två tullare i Helsingborg misstänks för att ha framställt illegala substanser på arbetstid. Tullarna är nu polisanmälda av sin arbetsgivare.

Till att börja med rubricerades händelsen som grovt tjänstefel, men enligt chefsåklagare Mats Eriksson på Riksenheten för polismål handlar det nu om narkotikabrott alternativt tjänstefel.

– Vi kan bara bekräfta att Tullverket gjort en polisanmälan av två medarbetare, men i övrigt hänvisar vi till polisen, säger Sofia hellqvist på Tullverkets presstjänst.

Då ett fel begåtts av en tjänsteman utan att det finns något ”vanligt” brott i botten, kan det bli frågan om tjänstefel. Men i det här fallet verkar det finnas ett sådant.

– Jag skulle tro att det stannar på narkotikabrott, säger chefsåklagare Mats Eriksson på Riksenheten för polismål till Sydnytt.

Eriksson antyder att det är en tämligen snabbutredd historia. De två tulltjänstemännen ska ha haft en liten odling med några cannabisplantor på sitt tjänsterum.

– Det är inget amfetaminlaboratorium om man säger så, säger han till Sydnytt.

Ärendet är bara i sin linda och ska ha avslöjats internt på Tullverket. De misstänkta männen är 64 och 60 år gamla. Det har förekommit uppgifter om att de haft cannabisodlingen i studiesyfte.

– Det lär ha varit synnerligen osanktionerat i så fall, säger chefsåklagare Mats Eriksson till Sydnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.